Μάθημα : Πληροφορική Β Γυμνασίου
Κωδικός : 0651010222
0651010222 - ΑΜΑΛΙΑ ΣΤΟΥΜΠΟΥ
Περιγραφή Μαθήματος

- Το μάθημα δεν διαθέτει περιγραφή -
Ποια γλώσσα μιλάει ο υπολογιστής μας; Σ' αυτό το μάθημα θα μιλήσουμε για την ψηφιακή αναπαράσταση της πληροφορίας στον υπολογιστή και θα μάθουμε να μιλάμε τη γλώσσα του δηλαδή το Δυαδικό Συστήμα!
Φύλλο εργασίας για το δυαδικό σύστημα
Μονάδες μέτρησης της πληροφορίας:
Δραστηριότητες:
Μετατροπή από το δεκαδικό στο δυαδικό σύστημα
Αναπαράσταση αριθμών με δυαδικά ψηφία
Κωδικοποίηση χαρακτήρων στο δυαδικό σύστημα
Βίντεο:
1. Το εσωτερικό της κεντρικής μονάδας
Δραστηριότητες:
Η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας
Online ασκήσεις και quiz (από το 2ο Γυμνάσιο Ευόσμου)
Στο μάθημα αυτό θα ασχοληθούμε με τα δίκτυα υπολογιστών. Θα περιγράψουμε τη λειτουργία ενός δικτύου και θα διακρίνουμε τα είδη των δικτύων με βάση τη γεωγραφική τους εμβέλεια. Θα κατανοήσουμε τα οφέλη τους στην καθημερινή μας ζωή.
Βίντεο:
Δραστηριότητες:
Online ασκήσεις (από το Γυμνάσιο Ευόσμου)
Η ενότητα αυτή επιτρέψει να δημιουργήσουμε προγράμματα για τον υπολογιστή τα οποία μας βοηθούν να μάθουμε να συνεργαζόμαστε, να αναπτύσσουμε δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, να επιμένουμε σε δύσκολες εργασίες, να βρίσκουμε ευέλικτες λύσεις σε πιο σύνθετα προβλήματα αναλύοντάς τα σε μικρότερα και να εφαμόζουμε τεχνικές ελέγχου και δίορθωσης σφαλμάτων.
Με την ολοκλήρωση της ενότητας θα είμαστε σε θέση να δημιουργούμε διαδραστικές ιστορίες και παιχνίδια που μπορούμε να μοιραστούμε με οποιονδήποτε.
Θα ξεκινήσουμε με μια εισαγωγή στην έννοια του αλγορίθμου και του προγράμματος. Θα θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα από την καθημερινή ζωή, των οποίων η λύση είναι μια ακολουθία βημάτων. Θα προβληματιστουμε για το πώς μπορούμε να να χρησιμοποιήοσυμε τον υπολογιστή ως εργαλείο επίλυσης προβλημάτων και θα διαπιστώσουμε την αναγκαιότητα μιας γλώσσας επικοινωνίας με τον υπολογιστή.
Διαβάζουμε τη θεωρία του μαθήματος
Καταπιανόμαστε με το πρόβλημα του βαρκάρη
Προγραμματίζω με SCRATCH
Το Scratch είναι ένα περιβάλλον προγραμματισμού στο οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε προγράμματα με βάση το υπόδειγμα της θεατρικής σκηνής. Έχουμε στη διάθεσή μας μια σκηνή στην οποία θα δημιουργήσουμε αντικείμενα. Τα αντικείμενα της σκηνής μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, καθώς και με εμάς που τα δημιουργούμε! Το Scratch δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ηλεκτρονικών παιχνιδιών, κινουμένων σχεδίων, αλληλεπιδραστικών ιστοριών κ.α.
Θα κάνουμε τα πρώτα μας βήματα, με μια εισαγωγή στο περιβάλλον εργασίας του Scratch.
Στη συνέχεια μέσα από μια σειρά ασκήσεων (του εκπαιδευτικού Αριστείδη Παλιούρα) θα γνωρίσουμε τις βασικές δομές του προγραμματισμού, θα έχουμε δημιουργήσει μια πληθώρα διαδραστικών εφαρμογών, ιστοριών και κινουμένων σχεδίων που θα μπορούμε να μοιραστούμε και να δημοσιεύσουμε.
Χρησιμοποιώντας υπολογιστικά φύλλα μπορούμε να επεξεργαστούμε αριθμούς και δεδομένα, να οργανώσουμε πληροφορίες, να εφαρμόσουμε συναρτήσεις, να προθέσουμε γραφήματα, συγκεντρωτικούς πίνακες και εικόνες.
- Ξεκινάμε με βασικές έννοιες και χειρισμό του βιβλίου εργασίας, των φύλλων εργασίας και κελιών.
- Εισάγουμε και διαχειριζόμαστε διάφορους τύπους δεδομένων σε κελιά και φύλλα εργασίας.
- Αξιοποιούμε απλές συναρτήσεις ή τύπους υπολογισμού για να κάνουμε τους υπολογισμούς μας
- Αναπαριστούμε τα δεδομένα μας με γραφήματα και τα μορφοποιούμε κατάλληλα
- Διαμορφώνουμε και προσαρμόζουμε το περιεχόμενό μας σε σελίδες προς εκτύπωση.
Δραστηριότητες:
Άσκηση 1: Χειρισμός του φύλλου εργασίας και των κελιών
Άσκηση 3: Απόλυτες και σχετικές διευθύνσεις
Δημιουργήστε μια παρουσίαση στο PowerPoint (10-15 διαφάνειες)
Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΑΣ είναι ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ μας - Καταπολεμάμε μαζί την κλιματική αλλαγή!
Ο καθένας μπορεί να εργαστεί είτε ατομικά είτε ομαδικά, να αναλάβει ένα από τα παρακάτω υπό-θέματα και να δημιουργήσει μια παρουσίαση στο PowerPoint (10-15 διαφάνειες):
-
Αιτίες τις κλιματικής αλλαγής
-
Επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής
-
Λύσεις για να σταματήσει η επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής
Πληροφορίες πάνω στα θέματα αυτά θα βρείτε στην ιστοσελίδα: https://ec.europa.eu/clima/sites/youth/node_el
Πώς θα καταλάβουμε αν αυτό που διαβάζουμε είναι αξιόπιστο;
Δεν υφίσταται κάποιος κανόνας για την αναγνώριση των ψευδών ειδήσεων, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία που αν υπάρχουν στην ανάρτηση που διαβάζετε, θα πρέπει να σας υποψιάσουν, ότι κάτι δεν πάει καλά. Το πιο σημαντικό είναι να έχετε κριτική σκέψη σε ότι διαβάζετε στο διαδίκτυο.
Μελετάμε το εγχειρίδιο του saferinternet4kids για την Αξιοπιστία πληροφορίας στο διαδίκτυο.
Είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο πολύ συχνά για να κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας και να ανταλλάξουμε μουσική, ταινίες ακόμη και προγράμματα.
Πόσοι από εμάς όμως το κάνουν αυτό νόμιμα;
Οι δημιουργοί ενός έργου (φωτογραφία, βίντεο, ήχος, λογισμικό) έχουν το δικαίωμα να εκμεταλλεύονται το προϊόν της εργασίας τους. Αυτό σημαίνει και ο όρος «copyrights» που σίγουρα έχεις ακούσει ή συναντήσει με το εικονίδιο ©.
Ένας τύπος άδειας πνευματικών δικαιωμάτων που ενθαρρύνει την ανταλλαγή και την αναπαραγωγή ενός πόρου είναι οι άδειες Creative Commons. Παρέχουν έναν απλό, τυποποιημένο τρόπο παραχώρησης άδειας στο κοινό για την ανταλλαγή και χρήση των έργων.
Το φύλλο εργασίας (Κεφάλαιο 16 - Πνευματικά Δικαιώματα) του βιβλίου "The web we want" για τα πνευματικά δικαιώματα θα μας βοηθήσει στην κατανόηση των εννοιών.
Κατεβάστε από εδώ μια παρουσίαση για την Πνευματική ιδιοκτησία.
Βλέπουμε το βίντεο σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα στο YouTube
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
Όλες...- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -