Μάθημα : Πληροφορική Α' Γυμνασίου
Κωδικός : 0651010219
0651010219 - ΑΜΑΛΙΑ ΣΤΟΥΜΠΟΥ
Περιγραφή Μαθήματος

Καλώς ορίσατε στην ψηφιακή μας τάξη!
Η ψηφιακή μας τάξη έρχεται να συμπληρώσει τις συναντήσεις μας στην αίθουσα! Εδώ θα βρείτε το υλικό του μαθήματός μας και θα έχετε την ευκαιρία να επικοινωνείτε τόσο μαζί μου, όσο και μεταξύ σας.
Μάθημα 1 (Κεφ. 1 σελ. 12-15): Θα γνωρίσουμε τις έννοιες δεδομένα και πληροφορία και θα είμαστε ικανοί να να περιγράφουμε τον κύκλο επεξεργασίας δεδομένων. Θα κατανοήσουμε ότι ο υπολογιστής είναι μια μηχανή επεξεργασίας που δέχεται δεδομένα και παράγει πληροφορίες.
Δραστηριότητες:
Ο κύκλος επεξεργασίας δεδομένων
Υλικό για το μάθημα από τη συνάδελφο Παπαμαργαρίτη Αλεξάνδρα – Εκπαιδευτικό ΠΕ86
- Άσκηση: https://www.liveworksheets.com/1-dr2374030tq
- Φύλλο αξιολόγησης: https://www.liveworksheets.com/1-zr2370555zh
- Online Ασκήσεις Κεφάλαιο 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής
Επιπλέον, θα γνωρίσουμε το εσωτερικό της Κεντρικής Μονάδας επεξεργασίας, θα περιγράφουμε το ρόλο και τη λειτουργία των τμημάτων στο εσωτερικό του υπολογιστή (επεξεργαστής, μνήμη, κ.ά.).
Βίντεο:
2. Το εσωτερικό της κεντρικής μονάδας
Δραστηριότητες:
Η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας
Διακρίνω τις συσκευές Εισόδου και Εξόδου
Το υλικό του υπολογιστή -Σταυρόλεξο
Online ασκήσεις και quiz (από το 2ο Γυμνάσιο Ευόσμου)
Quiz για τις Κατηγορίες ηλεκτρονικών υπολογιστών
Μάθημα 3: (Κεφ. 3 σελ. 21-23 ) Θα γνωρίσουμε και θα υιοθετήσουμε τους κανόνες εργονομίας και τις πρακτικές ορθής και ασφαλούς χρήσης υπολογιστών και ψηφιακών συσκευών.
Βίντεο:
Δραστηριότητες:
Η σωστή στάση εργασίας στον υπολογιστή
Το Quizz της Εργονομίας 1 (Παπαμαργαρίτη Αλεξάνδρα – Εκπαιδευτικός ΠΕ86)
Το Quizz της Εργονομίας 2 (Παπαμαργαρίτη Αλεξάνδρα – Εκπαιδευτικός ΠΕ86)
Μάθημα 4: (Κεφ. 5 σελ. 34-20) Θα μιλήσουμε για το υλικό και το λογισμικό σε ένα υπολογιστικό σύστημα ή μια ψηφιακή συσκευή και θα περιγράφουμε το ρόλο τους. Θα διακρίνουμε το λογισμικό ανοικτού και κλειστού κώδικα και θα τεκμηριώνουμε την επιλογή λογισμικού εξετάζοντας όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες ως προς την άδεια χρήσης.
Βίντεο:
Τι είναι υλικό και τι λογισμικό
Δραστηριότητες:
Λογισμικό Συστήματος και Λογισμικό Εφαρμογών
Ασκήσεις και quiz για το λογισμικό (από το 2ο Γυμνάσιο Ευόσμου)
Μάθημα 5: Ποια γλώσσα μιλάει ο Η/Υ ; Ο υπολογιστής καταλαβαίνει την πιο απλή γλώσσα που μπορεί να υπάρξει: τη δυαδική γλώσσα, μία γλώσσα δηλαδή που αποτελείται μόνο από δύο ψηφία. Σε αυτό το μάθημα θα γνωρίσουμε το bit! Θα μιλήσουμε δηλαδή για το πώς τα δεδομένα μας αναπαριστώνται ψηφιακά.
Διαδραστική Παρουσίαση (από τη Βάσω Σέρβου)
Επεξεργασία Κειμένου - Βασικές Δεξιότητες
Θα ξεκινήσουμε με τα βασικά της επεξεργασίας κειμένου, όπως πληκτρολόγηση ειδικών συμβόλων, επιλογή, αντιγραφή και επικόλληση κειμένου. Κάνουμε την Εργασία 1-Πληκτρολόγησηκαι την Εργασία 2- Αντιγραφή-Αποκοπή-Επικόλληση.
Μορφοποίηση Γραμματοσειρών και Παραγράφων
Στην ενότητα αυτή θα ασχοληθούμε με την μορφοποίηση γραμματοσειρών (χρώμα, τύπο γραμματοσειράς, έντονα, πλάγια κ.τ.λ.), καθώς και με τη μορφοποίηση παραγράφων (εσοχές, διάστιχο, αποστάσεις κ.τ.λ.).
Γραφικά και εικόνες
Θα δούμε πώς μπορούμε να εισάγουμε μια εικόνα ή ένα γραφικό στο έγγραφό μας. Ακόμα, πώς μπορούμε να το μορφοποιήσουμε και να το διατάξουμε στη θέση που θέλουμε.
Σχεδίαση Πινάκων
Θα ασχοληθούμε με τη σχεδίαση πινάκων. Θα μελετήσουμε την καρτέλα σχεδίαση για να αλλάξουμε στυλ στον πίνακά μας, να προσθέσουμε περιγράμματα της επιλογής μας. Επίσης, θα δούμε την καρτέλα διάταξη η οποία μας επιτρέπει να προσθέσουμε, ή να αφαιρέσουμε γραμμές ή στήλες, να αλλάξουμε το πλάτος των στηλών, το ύψος των γραμμών κ.τ.λ. Θα ασχοληθούμε τέλος με τη σχεδίαση περισσότερο σύνθετων πινάκων.
Στηλοθέτες
Πολλές φορές χρειάζεται να στοιχίσουμε το κείμενό μας κάτω από συγκεκριμένες θέσεις στη σελίδα και όχι απαραίτητα στην αριστερή εσοχή. Ένας λανθασμένος τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι πατώντας τον κενό χαρακτήρα (space), μέχρι ο δρομέας να βρεθεί στο σημείο που επιθυμούμε. Ωστόσο, όσο και αν προσπαθήσουμε είναι αδύνατο να στοιχίσουμε το κείμενο ακριβώς στο επιθυμητό σημείο. Οι στηλοθέτες μας επιτρέπουν να ορίσουμε στον οριζόντιο χάρακα, σημεία κάτω από τα οποία στοιχίζεται το κείμενο που θέλουμε!
Σε όλα τα σύγχρονα Λειτουργικά Συστήματα, η επικοινωνία του χρήστη με τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή γίνεται μέσα από ένα περιβάλλον με γραφικά στοιχεία που ονομάζεται Γραφικό Περιβάλλον Επικοινωνίας. Οι εντολές σε αυτό το περιβάλλον δίνονται με τη χρήση του ποντικιού.
Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός γραφικού περιβάλλοντος επικοινωνίας είναι:
Η επιφάνεια εργασίας (desktop)
Η επιφάνεια εργασίας είναι η πρώτη εικόνα που βλέπουμε στην οθόνη του υπολογιστή μας. Μοιάζει με την επιφάνεια του γραφείου μας πάνω στην οποία έχουμε ότι είναι απαραίτητο για την εργασία μας.
Τα εικονίδια (icons)
Τα εικονίδια είναι μικρές εικόνες που αντιπροσωπεύουν ένα αρχείο, μια εφαρμογή, μια συσκευή κλπ.
Η γραμμή εργασιών (task bar)
Η γραμμή εργασιών είναι συνήθως στο κάτω μέρος της επιφάνειας εργασίας και παρουσιάζει στα δεξιά διάφορες χρήσιμες πληροφορίες και αριστερά έχει το κουμπί έναρξης. Στο κέντρο εμφανίζονται ως εικονίδια οι εργασίες που έχουμε ενεργοποιημένες.
Τα παράθυρα (windows)
Το παράθυρο είναι μια ορθογώνια περιοχή στην οθόνη, η οποία αποκαλύπτει μια σειρά από πληροφορίες.
Βίντεο:
Μάθημα 1 για αρχαριους στα Windows 10
Μάθημα 2 για αρχαριους στα Windows 10
Δραστηριότητα:
Quiz για την επιφάνεια εργασίας
Στην ενότητα αυτή θα μάθουμε πώς να χειριζόμαστε αρχεία και φακέλους, πώς να οργανώνουμε το χώρο αποθήκευσης που χρησιμοποιούμε και να αναγνωρίζουμε τη σημασία της ονοματολογίας των αρχείων μας.
Δραστηριότητες:
από τη συνάδελφο Παπαμαργαρίτη Αλεξάνδρα – Εκπαιδευτικό ΠΕ86
Η ενότητα αυτή επιτρέψει να δημιουργήσουμε προγράμματα για τον υπολογιστή τα οποία μας βοηθούν να μάθουμε να συνεργαζόμαστε, να αναπτύσσουμε δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, να επιμένουμε σε δύσκολες εργασίες, να βρίσκουμε ευέλικτες λύσεις σε πιο σύνθετα προβλήματα αναλύοντάς τα σε μικρότερα και να εφαμόζουμε τεχνικές ελέγχου και δίορθωσης σφαλμάτων.
Με την ολοκλήρωση της ενότητας θα είμαστε σε θέση να δημιουργούμε διαδραστικές ιστορίες και παιχνίδια που μπορούμε να μοιραστούμε με οποιονδήποτε.
Θα ξεκινήσουμε με μια εισαγωγή στην έννοια του αλγορίθμου και του προγράμματος. Θα θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα από την καθημερινή ζωή, των οποίων η λύση είναι μια ακολουθία βημάτων. Θα προβληματιστουμε για το πώς μπορούμε να να χρησιμοποιήοσυμε τον υπολογιστή ως εργαλείο επίλυσης προβλημάτων και θα διαπιστώσουμε την αναγκαιότητα μιας γλώσσας επικοινωνίας με τον υπολογιστή.
Διαβάζουμε τη θεωρία του μαθήματος
Καταπιανόμαστε με το πρόβλημα του βαρκάρη
Κατανοούμε τον κύκλο ζωής ενός προγράμματος
Ελέγχουμε τις γνώσεις μας με quiz A μέρος και Β μέρος (από τη συνάδελφο Παπαμαργαρίτη Αλεξάνδρα)
Προγραμματίζω με SCRATCH
Το Scratch είναι ένα περιβάλλον προγραμματισμού στο οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε προγράμματα με βάση το υπόδειγμα της θεατρικής σκηνής. Έχουμε στη διάθεσή μας μια σκηνή στην οποία θα δημιουργήσουμε αντικείμενα. Τα αντικείμενα της σκηνής μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, καθώς και με εμάς που τα δημιουργούμε! Το Scratch δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ηλεκτρονικών παιχνιδιών, κινουμένων σχεδίων, αλληλεπιδραστικών ιστοριών κ.α.
Θα κάνουμε τα πρώτα μας βήματα, με μια εισαγωγή στο περιβάλλον εργασίας του Scratch.
Στη συνέχεια μέσα από μια σειρά ασκήσεων (του εκπαιδευτικού Αριστείδη Παλιούρα) θα γνωρίσουμε τις βασικές δομές του προγραμματισμού, θα έχουμε δημιουργήσει μια πληθώρα διαδραστικών εφαρμογών, ιστοριών και κινουμένων σχεδίων που θα μπορούμε να μοιραστούμε και να δημοσιεύσουμε.
- Ας κάνουμε μια γάτα να περπατάει
- Η γάτα και το ποντίκι
- Φτιάξε ένα απλό παιχνίδι
- Ας κάνουμε μια γάτα να χορεύει!
- Αγώνες αυτοκινήτου – Παιχνίδι για 2 παίκτες
- Η γάτα συζητά με το ποντίκι
- Παιχνίδι ερωτήσεων!
- Αριθμομηχανή
- Σχεδίαση γεωμετρικών σχημάτων
- Λαβύρινθος
- Παιχνίδι Bounce Ball
- Λίστες στο Scratch 2.0
- Ταξινόμηση Λίστας
- Παιχνίδι Κρεμάλα
- Διαδικασίες
Τι είναι το Διαδίκτυο;
Ένα δίκτυο υπολογιστών είναι ένα σύνολο από υπολογιστές που συνδέονται ώστε να επικοινωνούν μεταξύ τους για να ανταλλάσσουν δεδομένα (εικόνες, βίντεο, κείμενο, κα). Το Διαδίκτυο (internet) είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο τηλεπικοινωνιών που συνδέει δίκτυα μεταξύ τους.
Οι υπολογιστές στο Διαδίκτυο συνδέονται με την βοήθεια τηλεπικοινωνιακών καλωδίων ή ασύρματα με την βοήθεια δορυφορικών κεραιών και γραμμών κινητής τηλεφωνίας. Στο Διαδίκτυο δεν συνδέονται μόνο ηλεκτρονικοί υπολογιστές αλλά και κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις και άλλες πολλές συσκευές θα προστίθενται σε αυτό με το πέρασμα του καιρού. Η συσκευή που συνήθως έχουμε στο σπίτι και μας παρέχει πρόσβαση στο διαδίκτυο ονομάζεται δρομολογητής (router).
Ο Παγκόσμιος Ιστός, το Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο, η Συνομιλία και η Τηλεδιάσκεψη είναι μερικές από τις βασικότερες υπηρεσίες που μας παρέχει το Διαδίκτυο, ώστε να επικοινωνούμε με ανθρώπους από διάφορα μέρη του πλανήτη.
Βλέπουμε το βίντεο για περισσότερες πληροφορίες:
Δοκιμάζουμε τις δυνάμεις μας σε όσα μάθαμε με κάνοντας ένα Quiz
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο
Η υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ΠΣΔ http://webmail.sch.gr/ θα διευκολύνει την επικοινωνία μας!
Χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για να επικοινωνήσουμε και να ανταλλάξουμε πληροφορίες.
Κατηγορίες επικίνδυνων-ενοχλητικών email:
Spam emails
Ανεπιθύμητα μηνύματα είναι τα ηλεκτρονικά μηνύματα που αποστέλλονται μαζικά και τα οποία αφορούν κυρίως διαφημίσεις προϊόντων και υπηρεσιών. Τα μηνύματα αυτά στέλνονται χωρίς να τα έχουμε ζητήσει και πολλές φορές αναφέρονται και ως Junk E-mail.
Phishing emails
Chain emails
Για παράδειγμα: «Στείλε αυτό το email σε όλους σου τους φίλους γιατί το παιδάκι μου πάσχει από καρκίνο. Η AOL για κάθε email που στέλνεις εσύ και οι φίλοι σου θα δίνει 5 cents για τη θεραπεία του παιδιού.»
Πώς μπορούμε να ανζητούμε αποτελεσματικά πληροφορίες στο διαδίκτυο;
Πώς λειτουργεί μια μηχανή αναζήτησης;
Δραστηριότητα στο φωτόδεντρο:
Η λειτουργία μιας μηχανής αναζήτησης
Δραστηριότητα στην τάξη:
Πώς θα καταλάβουμε αν αυτό που διαβάζουμε είναι αξιόπιστο;
Δεν υφίσταται κάποιος κανόνας για την αναγνώριση των ψευδών ειδήσεων, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία που αν υπάρχουν στην ανάρτηση που διαβάζετε, θα πρέπει να σας υποψιάσουν, ότι κάτι δεν πάει καλά. Το πιο σημαντικό είναι να έχετε κριτική σκέψη σε ότι διαβάζετε στο διαδίκτυο.
Μελετάμε το εγχειρίδιο του saferinternet4kids για την Αξιοπιστία πληροφορίας στο διαδίκτυο.
Είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο πολύ συχνά για να κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας και να ανταλλάξουμε μουσική, ταινίες ακόμη και προγράμματα.
Πόσοι από εμάς όμως το κάνουν αυτό νόμιμα;
Οι δημιουργοί ενός έργου (φωτογραφία, βίντεο, ήχος, λογισμικό) έχουν το δικαίωμα να εκμεταλλεύονται το προϊόν της εργασίας τους. Αυτό σημαίνει και ο όρος «copyrights» που σίγουρα έχεις ακούσει ή συναντήσει με το εικονίδιο ©.
Ένας τύπος άδειας πνευματικών δικαιωμάτων που ενθαρρύνει την ανταλλαγή και την αναπαραγωγή ενός πόρου είναι οι άδειες Creative Commons. Παρέχουν έναν απλό, τυποποιημένο τρόπο παραχώρησης άδειας στο κοινό για την ανταλλαγή και χρήση των έργων.
Το φύλλο εργασίας (Κεφάλαιο 16 - Πνευματικά Δικαιώματα) του βιβλίου "The web we want" για τα πνευματικά δικαιώματα θα μας βοηθήσει στην κατανόηση των εννοιών.
Κατεβάστε από εδώ μια παρουσίαση για την Πνευματική ιδιοκτησία.
Βλέπουμε το βίντεο σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα στο YouTube
Συζητάμε για ζητήματα ασφάλειας στο διαδίκτυο βλέποντας το βίντεο:
Για να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να είμαστε ασφαλείς όταν χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μελετάμε την παρουσίαση του saferinternet4kids με τίτλο Θέματα ασφάλειας στα social media.
- Κάνουμε το Quiz για να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας σε όσα μάθαμε.
Όσο σημαντικό είναι στην καθημερινότητά μας να είμαστε ευγενικοί και να μιλάμε με σεβασμό στους μεγαλύτερους αλλά και στους φίλους μας, άλλο τόσο είναι και στο διαδίκτυο. Οι ίδιοι κανόνες καλής συμπεριφοράς που ισχύουν στην πραγματική ζωή ισχύουν και κατά την ψηφιακή μας δραστηριότητα. Η ομάδα κανόνων για τη σωστή συμπεριφορά στο διαδίκτυο ονομάζεται netiquette από τη σύνθεση των λέξεων network και etiquette.
Συμβάλλουν στην καθιέρωση συμβάσεων ευγένειας και αλληλοσεβασμού καθώς και στην πιο αποδοτική αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών. Ο χαρακτήρας των κανόνων είναι εθιμοτυπικός και κατά συνέπεια η μή υπακοή σε αυτούς δεν επιφέρει νομικές κυρώσεις.
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
Όλες...- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -