Μάθημα : ΝΕ Γραμματεία Β Γυμνασίου
Κωδικός : G2010159
-
Θεματικές Ενότητες
-
Προς φυγήν
3/2/22 -
Αριθμομετρώντας με τον Τσέχωφ
-
Ο άνθρωπος στο φυσικό και αστικό περιβάλλον
23/11/20 -
Το σεντούκι με τα αμύθητα σεντέφια
10/1/22 -
3 ποιήματα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
22/3/21 -
Αθλητισμός, αθλητές κι αθλήματα
4/3/21 -
Άννα Φρανκ
8/11/20 -
μετανάστες και πρόσφυγες
23/1/21 -
Άλκη Ζέη
-
Μέρες τ΄Απρίλη
-
Προς φυγήν
Ο άνθρωπος στο φυσικό και αστικό περιβάλλον
Δες το παρακάτω video (παρουσιάστηκε και στη φυσική τάξη). Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον επειδή δημιουργήθηκε από μαθητές
της Α Λυκείου της πόλης μας, πήρε μέρος σε διαγωνισμό και απέσπασε το 1ο Βραβείο! Μπορεί να αναγνωρίσεις οικεία πρόσωπα
σε αυτό!
Στη συνέχεια απάντησε σύντομα στα παρακάτω ερωτήματα( 100-200 λέξεις)
- ποιο πρόβλημα προβάλλει το video;
- ποιες ανθρώπινες στάσεις έναντι του φυσικού περιβάλλοντος συγκρούονται σε αυτό;
- ποιες συνέπεις έχουν σε φυσικό περιβάλλον και άνθρωπο;
- κατάγραψε λύσεις που προτείνονται στο video αλλά και δικές σου για το εντοπιζόμενο πρόβλημα.
"ΟΤΑΝ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΜΙΣΗΣΟΥΝ
ΤΗΝ ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
"Θα ’ρθει μια μέρα που τα δέντρα θα μισήσουν την αχαριστία των ανθρώπων και θα σταματήσουν να παράγουν ίσκιο, θροΐσματα κι οξυγόνο.
Θα πάρουνε τις ρίζες τους και θα φύγουν.
Μεγάλες τρύπες θα μείνουνε στη γη εκεί που ήταν πριν τα δέντρα.
Όταν οι άνθρωποι καταλάβουνε τι έχασαν, θα πάνε και θα κλάψουνε πικρά πάνω απ’ αυτές τις τρύπες.
Πολλοί θα πέσουν μέσα.
Τα χώματα θα τους σκεπάσουν.
Κανείς δεν θα φυτρώσει."
Αργύρης Χιόνης: " Η Φωνή της σιωπής"
Ποιήματα 1966 – 2000. Εκδόσεις Νεφέλη 2006
Ποια σχέση διαμορφώνεται ανάμεσα στους ανθρώπους και τα δέντρα σύμφωνα με το ποίημα;
Να συσχετίσεις τη διάδραση ανθρώπων-δένδρων που αναφέρεται σε αυτό το ποίημα με τις απόψεις
Ινδιάνου φύλαρχου.
Το κείμενο αποτελεί ένα επικοινωνιακό γεγονός. Με αυτήν την άσκηση θα διερευνηθούν μερικές συνιστώσες του.
Να προσμετρηθούν στις απαντήσεις σου τα ιστορικά συμφραζόμενα, όπως αναφέρονται στο εισαγωγικό σημείωμα του σχολικού βιβλίου και τα παρακάτω στοιχεία.
πηγή:https://en.wikisource.org/wiki/Chief_Seattle%27s_Speech
Υπάρχει αμφισβήτηση αναφορικά με αυτήν την ομιλία του Sealth σχετικά με την παραχώρηση γηγενών εδαφών στους λευκούς. Ο Σιάτλ έδωσε το όνομα του στην περιοχή ή πήρε ο ίδιος το όνομα της φυλής (Chief Seattle’s) που ζούσε στην περιοχή. Ακόμη και η ημερομηνία και η τοποθεσία της ομιλίας έχουν αμφισβητηθεί, αλλά η πιο συνηθισμένη εκδοχή είναι ότι στις 11 Μαρτίου 1854, ο Ινδιάνος αρχηγός Σιάτλ έκανε ομιλία σε μια μεγάλη υπαίθρια συγκέντρωση στο Σιάτλ. Τη συγκέντρωση κάλεσε ο διοικητής Isaac Ingalls Stevens για να συζητηθεί η παράδοση ή πώληση γης σε λευκούς. Ο Doc Maynard, γιατρός και υπερασπιστής των δικαιωμάτων των Ινδιάνων, παρουσίασε στο κοινό τον Stevens που εξήγησε σύντομα την αποστολή του. Τότε σηκώθηκε ο Σηάτλ να μιλήσει. Ακούμπησε το τεράστιο χέρι του στο πολύ πιο μικρόσωμο Stevens και μίλησε δυνατά με μεγάλη αξιοπρέπεια για πολλή ώρα. Κανένας ζωντανός σήμερα δεν ξέρει τι είπε. Μίλησε στη γλώσσα Lushootseed, και κάποιος μετέφρασε τα λόγια του στην ινδική εμπορική γλώσσα Chinook. Μερικά χρόνια αργότερα, ο Δρ Henry A. Smith έγραψε μια αγγλική έκδοση της ομιλίας, με βάση τις σημειώσεις του. Η ομιλία δημοσιεύθηκε το 1887, δηλαδή 33 χρόνια αργότερα από την εκφώνησή της, όταν τοπική εφημερίδα ανακάλυψε αδημοσίευτο υλικό από το αρχείο του δόκτορος Σμιθ, που ήταν ο τότε υπουργός ινδιάνικων υποθέσεων της Ουάσιγκτον και απεσταλμένος στην περιοχή για τις διαπραγματεύσεις Ήταν ένα κείμενο στο οποίο ο Sealth υποτίθεται ότι ευχαρίστησε τους λευκούς ανθρώπους για τη γενναιοδωρία τους, ζήτησε σε περίπτωση οποιαδήποτε συνθήκης να υπάρξει εγγύηση για την πρόσβαση των Ινδιάνων στους ιερούς χώρους τους και έκανε αναφορά στο Θεό των λευκών και το δικό του. Ο Σμιθ σημείωσε ότι είχε ηχογραφήσει " ένα κομμάτι της ομιλίας του Sealth . Σήμερα αμφισβητείται η αυθεντικότητα της υποτιθέμενης μετάφρασης του Σμιθ.
Πάντως στο σχολικό βιβλίο ανθολογείται η απόδοση του κειμένου από το Ζ. Λορεντζάτο και αυτή αναλύουμε!
ιστολόγιο της εξαιρετικής για τη δουλειά της συναδέλφου Μαίρης Καλδή
άρθρα, εικόνες, video για Ινδιάνους και τον φύλαρχο Σιάτλ
Να απαντήσεις τουλάχιστον σε μία από τις παρακάτω εργασίες. Η κάθε απάντησή σου να είναι δομημένη, με επιχειρηματολογία αντλημένη/στηριγμένη στο κείμενο, φροντισμένη έκφραση και ορθογραφία. Μπορείς να συνθέσεις το κείμενό σου on line πιο κάτω ή να το γράψεις σε αρχείο που ως συνημμένο θα το αποστείλεις στα μηνύματα. Καλή επιτυχία!
- Κατά τη γνώμη σου είναι ο Ινδιάνος Σιάτλ «άγριος» όπως αυτοχαρακτηρίζεται; (100 -120 λέξεις)
- Γιατί σύμφωνα με τον Σιάτλ δε μπορούν οι Ινδιάνοι να πουλήσουν τη γη τους; (100-150 λέξεις. στην απάντηση να περιλαμβάνονται 3 τουλάχιστον λόγοι. ενδεικτικά : πείρα, μνήμη λαού, τιμή φυσικών στοιχείων, ιδιοκτησία γης, γη=αδερφός, όραμα...)
- Ισχύουν για τα σύγχρονα αστικά κέντρα όσα αναφέρονται στο κείμενο για τις πόλεις του λευκού; Ανάφερε παραδείγματα από αστικά κέντρα της χώρας ή και άλλων χωρών.(100-200 λέξεις).
- Ποιες αξίες κι οράματα φαίνεται να ακολουθούν οι Ινδιάνοι για τη φύση και τη ζωή τους; (100-200 λέξεις)
- Ποιες αξίες κι οράματα φαίνεται να έχουν οι λευκοί για τη φύση και τη ζωή τους μέσα από τη ματιά του Σιάτλ; Είναι τα ίδια και σήμερα; (100-200 λέξεις)
- Τι πιστεύεις ότι αποφάσισαν τελικά οι Ινδιάνοι για τη γη τους; (ερώτηση του σχολικού βιβλίου)
(για κάθε εργασία η μέγιστη βαθμολογία είναι 8)
το κείμενο στην ηλεκτρονική του μορφή εδώ
Η απάντηση σε κάθε ερώτηση κατανόησης θα είναι 6.
Α. Διάβασε το τμήμα του κειμένου "Ζούμε στην εποχή….που κρέμεται στον τοίχο" και τις σημειώσεις που ακολουθούν ( έχουν δοθεί στο μάθημα στη φυσική τάξη)
Χαρακτηριστικά διαμερισμάτων-πολυκατοικιών-δόμησης σε μεγαλούπολη (Αθήνα δεκαετίες ΄60+70):
- άναρχη δόμηση (μπετόν εν μια νυκτί, αυθαίρετα κτίσματα, σε ρέματα), κάθετη οικοδομή (όχι η μία κατοικία δίπλα στις άλλες αλλά πάνω στις άλλες),
- στενότητα χώρου, λιγοστοί δημόσιοι χώροι, διαμερίσματα μικρόχωρα, ίσως ανήλιαγα-σκοτεινά (ημιυπόγειο-φωταγωγός), μοιάζουν κλουβιά-φυλακές, αυλή=ακάλυπτος (ανήκει σε όλους και σε κανέναν),
- ομοιομορφία και τυποποίηση για δήθεν λειτουργικότητα κι εργονομία («αξιοποίηση» εκμετάλλευση χώρου), προκάτ επιλογές κι αισθητική (από αχιτέκτονα-μηχανικό- εργολάβο-επιχειρηματία που θέλει να πουλήσει και να κερδίσει),
- μεσοτοιχίες και πατώματα για συνακρόαση (όλοι μαζί αν και χώρια στο διαμέρισμά του ο καθένας=>ενόχληση),
- πληκτική, καταθλιπτική ατμόσφαιρα, απωθητική για διαμονή (άψυχοι ένοικοι άψυχων διαμερισμάτων).
Ερώτηση 1. Βρες αναφορές του κειμένου που υποστηρίζουν τις παραπάνω διαπιστώσεις.
Ερώτηση 2. Ποια αντίθετα χαρακτηριστικά φαίνεται να έζησε η συγγραφέας σε άλλους καιρούς και τόπους;(Λάβε υπ΄όψιν το βιογραφικό, το έργο της και την ηλικία της όταν γράφει την Αυλή).
Διάβασε το απόσπασμα "Αλλάζουν οι καιροί…μας χωρίζει ένας τοίχος" και τις σημειώσεις που έχεις και παρατίθενται παρακάτω.
Ανθρώπινες σχέσεις στο σκηνικό της πολυκατοικίας
αγγλοπρεπής συμπεριφορά=τυπικές, απρόσωπες, αδιάφορες, παγωμένες σχέσεις, βάσει κανόνων και κανονισμών.
Κι επιπλέον εσωστρέφεια, παράπονα, καχυποψία, αποξένωση, απομόνωση, αντικοινωνικότητα.
Κάποτε σχέσεις ενοχλητικές και συγκρουσιακές: οι πάνω, οι κάτω, οι δίπλα, οι έχοντες ή μη έχοντες μωρά, οι άρρωστοι…και λοιπές κατηγορίες,
όλοι μαζί και ξένοι vs Ρωμιοί και ρωμιοσύνη·Αποτέλεσμα: έχασαν= αλλοτριώθηκαν, ξαστόχησαν από τη ελληνική φυσιογνωμία τους.
πρόκειται για το σύνηθες των ηλικιωμένων να θεωρούν ότι στα νιάτα τους όλα ήταν καλύτερα ή για γκρίνια της Ιορδανίδου; Μάλλον υπονοούνται άλλες αρχές, αξίες, κοινωνικές πρακτικές που βίωσε η Πολίτισσα Ιορδανίδου και οι παλιότερες μας γενιές (κι εμείς σε μεγάλο βαθμό στην επαρχία) σε συνδυασμό με τη ζωή όπως τη διαμορφώνει η δόμηση των σπιτιών (αλλάζουν οι καιροί κι οι άνθρωποι μαζί τους): φιλικότητα, φιλόξενη διάθεση, χαμόγελο, εξωστρέφεια, ανοιχτό σπίτι και καρδιά, αλληλεγγύη, ψυχική ευγένεια, ενδιαφέρον, μοίρασμα.
(«Απ' τη στιγμή που άρχισαν οι σεισμοί (1981), οι πολυκατοικίες της αυλής χάσανε την αγγλοπρέπειά τους. Οι άνθρωποι ξανάγιναν Ρωμιοί. Άρχισαν να χαιρετιούνται χωρίς να έχουν συστηθεί. Αργά και πού αρχίσανε μικροβεγγέρες» σε άλλο σημείο της Αυλής).
Απάντησε σε ενιαίο κείμενο, δομημένο με ροή και προσοχή σε έκφραση και ορθογραφία (100-200 λέξεις)
- Είναι επίκαιρες στο δικό σου παρόν (2020) οι διαπιστώσεις της Ιορδανίδου για τις ανθρώπινες σχέσεις; Σχετίζονται με τη δόμηση και τη ζωή σε πολυκατοικίες και μεγαλουπόλεις ή και σε άλλους παράγοντες;
Διάβασε το απόσπασμα "Από το λουτροκαμπινέ….και ησυχάσαμε" και απάντησε σε τουλάχιστον 1 από τα παρακάτω σε ενιαίο κείμενο, με δομή, σωστή έκφραση και ορθογραφία, κατάλληλο ανά επικοινωνιακό πλαίσιο ύφος. (100-200 λέξεις)
1. Αφηγήσου στο ημερολόγιο σου ένα δυσάρεστο ή ενοχλητικό ή ευχάριστο προσωπικό συμβάν από τη συνοίκηση σε πολυκατοικία που να καταδεικνύει τις σχέσεις των ενοίκων.
2. Υπόθεσε ότι είσαι η αφηγήτρια και χτυπάς την πόρτα της διπλανής υστερικής μητέρας. Τι θα της προτείνεις, ώστε να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα (προστασία παιδιού, εξομάλυνση οικογενειακών σχέσεων);