Μάθημα : ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

Κωδικός : EL294123

EL294123  -  ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΙΩΤΕΛΗΣ

Ενότητες - 11.ΟΡΟΓΕΝΕΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

11.ΟΡΟΓΕΝΕΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Οι μεγάλες οροσειρές

 Είναι γνωστό ότι η επιφάνεια της Γης διασχίζεται από τεράστιες ορεινές αλυσίδες μήκους πολλών χιλιομέτρων, που κυριαρχούν με την παρουσία τους στη διαμόρφωση του τοπίου.

Έτσι, στην αμερικανική ήπειρο, παράλληλα προς τις ακτές του Ειρηνικού, αναπτύσσεται μια εντυπωσιακή οροσειρά μήκους 15000 χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει την κορδιλιέρα των Άνδεων (Ν. Αμερική) και τα Βραχώδη όρη (Β. Αμερική). Οι απέραντες εκτάσεις που απλώνονται στα ανατολικά τους, μέχρι τις ακτές του Ατλαντικού, εμφανίζουν γενικά ήπιες μορφολογίες με χαμηλά βουνά και αχανείς σχεδόν επίπεδες επιφάνειες (Βραζιλία, Αργεντινή κτλ.). Το μονότονο αυτό τοπίο χαρακτηρίζει τις εσωτερικές περιοχές μιας λιθοσφαιρικής πλάκας.

Στην Ευρασιατική ήπειρο αναπτύσσεται η πιο σημαντική από τις ορεινές αλυσίδες του κόσμου, γιατί έχει τα ψηλότερα βουνά. Αυτή ξεκινάει από το Γιβραλτάρ και περιλαμβάνει το μεγαλόπρεπο συγκρότημα των Άλπεων, τα Απένινα, που είναι η ραχοκοκαλιά της Ιταλίας, τα Καρπάθια, τις Διναρίδες, κατά μήκος των ακτών της Αδριατικής στη Βαλκανική χερσόνησο, τις Ελληνίδες (το συγκρότημα της Πίνδου, που συνεχίζεται στην Πελοπόννησο, την Κρήτη και τη Ρόδο), την οροσειρά του Ταύρου στα νότια παράλια της Μ. Ασίας, τα βουνά της Περσίας και του Αφγανιστάν, για να φτάσει στη στέγη του κόσμου, τα Ιμαλαΐα και να καταλήξει στην Ινδονησία. Στα βόρεια αυτής της τεράστιας ορεινής ζώνης απλώνονται οι αχανείς πεδιάδες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, καθώς και της Σιβηρίας, εκτάσεις ισοπεδωμένες, παραδομένες από 200 και πάνω εκατομμύρια χρόνια στο έλεος της αποσάθρωσης και διάβρωσης. Σχεδόν ταυτόσημη είναι η μορφολογία και νότια από την ορεινή ζώνη, όπου κυριαρχούν οι μεγάλες εκτάσεις της Αφρικής, της Αραβίας και της Ινδίας.

Έγγραφα
ΟΡΟΓΕΝΕΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «Γεωλογία – Διαχείριση Φυσικών Πόρων»
Έγγραφα
ΟΡΟΓΕΝΕΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
«Γεωλογία – Διαχείριση Φυσικών Πόρων»