Μάθημα : Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β΄ Γυμνασίου
Κωδικός : 0601058191
Ενότητα 3η: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Τα κείμενα που ανθολογούνται σε αυτή την ενότητα αναφέρονται στις σχέσεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της οικογένειας. Την οικογένεια αποτελούν άνθρωποι διαφορετικής ηλικίας με ιεραρχική σχέση μεταξύ τους (κατά παράδοση αρχηγός της οικογένειας θεωρείται ο πατέρας) και διαφορετικούς κοινωνικούς ρόλους. Συχνά μέσα στην οικογένεια προκύπτουν προβλήματα ή συγκρούσεις ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά. Όσο κι αν ο θεσμός της οικογένειας εξελίσσεται μέσα στο χρόνο και προσαρμόζεται σε νέες συνθήκες και σύγχρονες αντιλήψεις, στον πυρήνα των οικογενειακών σχέσεων υπάρχουν πάντα δεσμοί αγάπης και στοργής. Οι δεσμοί αυτοί δείχνουν το σημαντικό ρόλο που εξακολουθεί να έχει η οικογένεια για το σύγχρονο άνθρωπο και ανταποκρίνονται στις σημερινές αξίες της ελληνικής κοινωνίας.
1. Στόχοι Γνώσεων
- Να γνωρίσουν οι μαθητές το πώς οι οικογενειακές σχέσεις απεικονίζονται στη νεοελληνική λογοτεχνία διαφορετικών εποχών και λογοτεχνικών ρευμάτων.
- Να αναγνωρίσουν τις κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες που επηρεάζουν τις οικογενειακές σχέσεις μέσα στα κείμενα.
- Να κατανοήσουν τη συμβολική και θεματική σημασία των οικογενειακών δεσμών, συγκρούσεων και ρόλων.
2. Στόχοι Ανάλυσης και Ερμηνείας
- Να ερμηνεύσουν οι μαθητές τις συγκρούσεις, τις αντιφάσεις και τα συναισθηματικά φορτία στις οικογενειακές σχέσεις όπως αποδίδονται μέσα από χαρακτήρες και διαλόγους.
- Να αναλύσουν τις επιλογές των ηρώων και να τις συνδέσουν με την εποχή, τις κοινωνικές προσδοκίες και την ανθρώπινη ψυχολογία.
- Να συγκρίνουν διαφορετικές απεικονίσεις οικογενειακών σχέσεων, εντοπίζοντας κοινά μοτίβα και αποκλίσεις.
3. Στόχοι Κριτικής Σκέψης
- Να αναπτύξουν οι μαθητές κριτική στάση απέναντι σε ζητήματα που αφορούν την πατριαρχική δομή, την ανισότητα των φύλων και την ηθική στις οικογενειακές σχέσεις, όπως αυτά αναδεικνύονται μέσα από τα κείμενα.
- Να αξιολογήσουν τη διαχρονικότητα και τη σύγχρονη σημασία των θεμάτων που πραγματεύονται τα λογοτεχνικά έργα, π.χ., οι έννοιες της ευθύνης, της τιμής και της μητρότητας.
- Να εκφράσουν προσωπικές απόψεις σχετικά με τα ηθικά διλήμματα που ανακύπτουν σε οικογενειακά πλαίσια, συνδέοντας τα λογοτεχνικά κείμενα με την καθημερινή τους ζωή.
4. Στόχοι Συναισθηματικής Ανάπτυξης
- Να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων και τη συναισθηματική τους ένταση.
- Να αναπτύξουν ενσυναίσθηση για τους χαρακτήρες και τις καταστάσεις, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις τραγικών ή συγκρουσιακών οικογενειακών σχέσεων.
- Να αναγνωρίσουν τη σημασία της επικοινωνίας και της κατανόησης στις οικογενειακές σχέσεις.
5. Στόχοι Δημιουργικότητας
- Να εμπνευστούν από τα λογοτεχνικά κείμενα για να δημιουργήσουν δικά τους αφηγήματα ή ποιήματα σχετικά με την οικογένεια.
- Να δραματοποιήσουν σκηνές από τα κείμενα, αναδεικνύοντας τις συναισθηματικές εντάσεις μεταξύ των χαρακτήρων.
- Να ανασχηματίσουν την ιστορία ενός έργου με διαφορετικό τέλος ή να παρουσιάσουν την οπτική ενός δευτερεύοντος χαρακτήρα.
6. Στόχοι Διαθεματικότητας
- Να συνδέσουν οι μαθητές τις οικογενειακές σχέσεις που παρουσιάζονται στα κείμενα με την ιστορία, την κοινωνιολογία και την ψυχολογία.
- Να εξετάσουν πώς οι οικογενειακές σχέσεις που απεικονίζονται στη λογοτεχνία αντικατοπτρίζουν ή διαφέρουν από αντίστοιχες στη δική τους ζωή ή στη σύγχρονη κοινωνία.
ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΡΟΣ ΜΕΛΕΤΗ:
- ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ, "Από το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ"
- ΠΕΡΛ ΜΠΑΚ, "Η μάνα"
Πρόκειται για την ραδιοφωνική θεατρική διασκευή του έργου που βασίστηκε σε αληθινά γεγονότα, έτσι όπως περιγράφονται στο ημερολόγιο της μικρής εβραιοπούλας Άννας Φράνκ, η οποία έμεινε κρυμμένη με την οικογένειά της για δύο χρόνια, προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη από τους Ναζί και το στρατόπεδο συγκέντρωσης -τον καιρό του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου-, τα οποία τελικά δεν κατάφερε να γλιτώσει.