Μάθημα : ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ
Κωδικός : 0151021186
-
Θεματικές Ενότητες
-
🦒 Εισαγωγή: Η Γλώσσα της Καμηλοπάρδαλης (παρατήρηση, συναίσθημα, ανάγκη, αίτημα).
-
👧 🧒 - ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ:
-
🍋 - Ορισμός Διαμεσολάβησης - Καθήκοντα Διαμεσολαβητών 🎈 🤗
-
🎞️ 🎬 📽️Ταινίες που θα παρακολουθήσω.
-
🎶 🎵 🎼Τραγούδια κατά της βίας
-
Αρχικές Δραστηριότητες - Οι ρόλοι
-
Παιχνίδια - Ασκήσεις
-
Είμαστε ο Κόσμος - Είμαστε τα παιδιά
-
Μιλώντας για Ψευδαισθήσεις.... (Illussions)
-
Make A Wish
-
❤ Ας μιλήσουμε για την ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ!
-
Quotes from The Boy, the Mole, the Fox and the Horse by Charlie Mackesy
-
🦒 Εισαγωγή: Η Γλώσσα της Καμηλοπάρδαλης (παρατήρηση, συναίσθημα, ανάγκη, αίτημα).
🍋 - Ορισμός Διαμεσολάβησης - Καθήκοντα Διαμεσολαβητών 🎈 🤗
🍋 - Ορισμός Διαμεσολάβησης - Καθήκοντα Διαμεσολαβητών 🎈 🤗
Mediation, What Is It?

🍋Ας δούμε την παρουσίαση:
🍋Βίντεο-Προβολή ταινίας «Το πείραμα» με καλές πρακτικές και εμπειρίες από εφαρμογή της διαμεσολάβησης σε άλλα σχολεία.
Ποιοι είναι οι κανόνες διαμεσολάβησης;
• ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
• ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ
• ΣΕΒΑΣΜΟΣ
• ΔΕ ΔΙΑΚΟΠΤΟΥΜΕ
• ΔΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΛΕΞΕΙΣ Ή ΦΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΥΒΡΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
• ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΟΥΜΕ
• ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΒΙΑΣ
• ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Πώς επιλέγονται οι μαθητές της ομάδας Διαμεσολάβησης;
Οι μαθητές προτείνονται από τους Υπευθύνους Εκπαιδευτικούς (Συμβούλους).
Την ευθύνη του προγράμματος έχει η Συντονιστική Ομάδα Διαμεσολάβησης (ΣΟΔ) η οποία αποτελείται από εκπαιδευτικούς-διαμεσολαβητές και δύο μαθητές/μαθήτριες-διαμεσολαβητές.
Η ΣΟΔ καταρτίζει πρόγραμμα συναντήσεων διαμεσολάβησης, συντονίζει τις δράσεις και εποπτεύει τη διαδικασία.
Γενικά λαμβάνονται υπόψη:
🎈 η ετοιμότητα του μαθητή να εκπαιδευτεί και να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή
🎈 η υιοθέτηση εκ μέρους του της φιλοσοφίας ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων
🎈 η δυνατότητα προσήλωσής του στις διαδικασίες διαμεσολάβησης
🎈 η διαθεσιμότητά του
🎈 το ανοιχτό του πνεύμα
🎈 η αποδοχή του διαφορετικού
🎈 η εκπροσώπηση και των δύο φύλων
🎈 η εθελοντική συμμετοχή του
Στις διαδικασίες επιλογής δεν αποκλείονται οι μαθητές:
🎈 με παραβατική συμπεριφορά
🎈 με χαμηλή επίδοση
Αντίθετα:
Μαθητές που επιλέγηκαν ως διαμεσολαβητές, αλλά στη συνέχεια ενήργησαν ενάντια στις αρχές της Διαμεσολάβησης δηλ.:
🎈 χρησιμοποίησαν βία (λεκτική, σωματική, ψυχολογική) για να επιλύσουν δικά τους ζητήματα ή ενίσχυσαν άλλους να το κάνουν,
🎈 διέρρευσαν πληροφορίες προσωπικών στοιχείων των μαθητών ή σχετικά με το περιεχόμενο των συναντήσεων σε οποιονδήποτε πέραν των Συμβούλων καθηγητών και του Διευθυντή
ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ από διαμεσολαβητές.
Ποια είναι η διαδικασία Διαμεσολάβησης;
• Κατά τη διαδικασία της Διαμεσολάβησης, ο διαμεσολαβητής παραμένειουδέτερος και φροντίζει για τη διατήρηση των ισορροπιών σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τις αρχές που πρέπει να εφαρμοστούν. Γι’ αυτό, ο Διαμεσολαβητής προετοιμάζεται κατάλληλα τόσο μέσα από την εκπαίδευση όσο και μέσα από τη δική του πρακτική εξάσκηση και την εποπτεία που λαμβάνει.
• Παρόλο που ο Διαμεσολαβητής ελέγχει τη διαδικασία, αυτοί οι οποίοι ελέγχουν το αποτέλεσμα είναι τα συγκρουόμενα μέρη. Είναι σημαντικό οι προτεινόμενες λύσεις να προέλθουν από αυτούς γιατί μόνο μέσα από αυτή τη διεργασία υπάρχει η δυνατότητα αποδοχής και πλήρους εφαρμογής των προτάσεων.
• Η συμμετοχή στη διαδικασία είναι εθελοντική. Εάν το συγκρουόμενα μέρη αποφασίσουν διαφορετικά, τότε θα ακολουθηθεί η συνηθισμένη διαδικασία η οποία εφαρμόζεται στο σχολείο.
ΣΥΝΟΨΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ
• Τα αιτήματα προς τη ΣΟΔ (Συντονιστική Ομάδα Διαμεσολάβησης), τοποθετούνται σε θυρίδα που καθορίστηκε για αυτό το σκοπό σε χώρο που είναι προσβάσιμος σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
• Η ΣΟΔ παραλαμβάνει τα αιτήματα και τα αξιολογεί. Εκεί όπου χρειάζεται ζητά περισσότερες πληροφορίες από τον παραπέμποντα. Στο αίτημα (βλέπε σχετικό έντυπο) αναφέρεται και η σύμφωνη γνώμη των συγκρουόμενων μερών για συμμετοχή σε διαμεσολάβηση.
• Η ΣΟΔ καθορίζει τους Διαμεσολαβητές. Αν πρόκειται για διαφορά μεταξύ εκπαιδευτικού-μαθητή, τότε οι διαμεσολαβητές είναι ένας εκπαιδευτικός-διαμεσολαβητής και ένας μαθητής- διαμεσολαβητής. Όταν η διαφορά είναι μεταξύ μαθητών, τότε οι διαμεσολαβητές είναι και οι δύο μαθητές.
• Η διαμεσολαβητική συνάντηση προγραμματίζεται τουλάχιστο δύο μέρες μετά το επεισόδιο αλλά όχι αργότερα από πέντε εργάσιμες μέρες. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει το χρόνο: ημέρα, ημερομηνία, περίοδο και το χώρο: την αίθουσα (πρέπει να είναι διαθέσιμη, κατάλληλη και ήσυχη).
• Αφού περάσει τουλάχιστο μια μέρα από το επεισόδιο, οι διαμεσολαβητές καλούν τα συγκρουόμενα μέρη σε ξεχωριστές ολιγόλεπτες συναντήσεις για να τους ενημερώσουν σχετικά με την επικείμενη διαμεσολάβηση: δίνουν πληροφορίες σχετικά με την έννοια της διαμεσολάβησης, το στόχο της συνάντησης, τη διαδικασία, τους κανόνες, το χρόνο και το χώρο. Βεβαιώνονται ότι τα μέρη συμφωνούν στη συμμετοχή, απαντούν σε απορίες και τέλος ζητούν από τους συμμετέχοντες να έρθουν προετοιμασμένοι για να αναφέρουν τα προβλήματα που προέκυψαν και τη λύση που προτείνουν.
• Στα αρχικά στάδια, μέλος/μέλη της ΣΟΔ εποπτεύουν τις διαμεσολαβητικές συναντήσεις των μαθητών χωρίς να συμμετέχουν.
• Πριν τη διαμεσολαβητική συνάντηση οι διαμεσολαβητές συντονίζονται και διαχωρίζουν τα στάδια που αναλαμβάνει ο κάθε ένας, δηλαδή τη σειρά των ερωτήσεων.
• Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι διαμεσολαβητές κρατούν σημειώσεις τις οποίες μετά καταστρέφουν. Ένας εκ των δύο καθαρογράφει τη συμφωνία.
• Μετά τη διαμεσολάβηση και αφού φύγουν τα συγκρουόμενα μέρη, οι διαμεσολαβητές αξιολογούν την εξέλιξη και την επιτυχία της συνάντησης, έτσι που να βελτιώσουν την παρέμβασή τους μελλοντικά.
• Στους μαθητές διαμεσολαβητές παρέχεται εποπτεία, δηλαδή καθοδήγηση, πριν και μετά τη διαμεσολάβηση από μέλος της ΣΟΔ.
• Αντίγραφο της συμφωνίας δίνεται στους συμμετέχοντες και στον διευθυντή αν αυτός παρέπεμψε. Το πρωτότυπο διατηρείται σε αρχείο της ΣΟΔ και αποτελεί εμπιστευτικό έγγραφο του σχολείου.
• Σε κάθε περίπτωση διαφυλάσσεται η αρχή της εχεμύθειας.
• Μια εβδομάδα μετά τη συνάντηση, διεξάγεται δεύτερη ολιγόλεπτη συνάντηση με τα δύο μέρη και τους διαμεσολαβητές για να αξιολογηθεί η εφαρμογή της συμφωνίας.
• Υπάρχει δυνατότητα για δεύτερη διαμεσολαβητική συνάντηση για το ίδιο θέμα μεταξύ των ίδιων ατόμων, εάν ο χρόνος της συνάντησης δεν ήταν αρκετός ή γιατί οι συνθήκες ή η περιπλοκότητα του προβλήματος δεν επέτρεψαν την έγκαιρη ολοκλήρωσή της.
• Ο διευθυντής δεν επιβάλλει ποινή στο μαθητή νοουμένου ότι τηρεί τη συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε περίπτωση αθέτησης της συμφωνίας η ποινή επιβάλλεται και ότι άλλο συνεπάγεται σύμφωνα με τους κανόνες και τη νομοθεσία.