Παρουσίαση/Προβολή

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
(T55108) - ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
Περιγραφή Μαθήματος
Το βιβλίο "Λειτουργικά Συστήματα" στη Β' τάξη του ΕΠΑΛ, ειδικότητας Πληροφορικής, έχει ως στόχο να εισάγει τους μαθητές στις βασικές αρχές και λειτουργίες των λειτουργικών συστημάτων, τα οποία αποτελούν τον πυρήνα της λειτουργίας των υπολογιστών.
Κύρια σημεία του βιβλίου:
-
Βασικές έννοιες λειτουργικών συστημάτων: Οι μαθητές μαθαίνουν τι είναι ένα λειτουργικό σύστημα, τον ρόλο και τις λειτουργίες του, όπως η διαχείριση πόρων (επεξεργαστής, μνήμη, αποθηκευτικά μέσα, περιφερειακά).
-
Τύποι λειτουργικών συστημάτων: Γίνεται αναφορά σε διαφορετικά είδη λειτουργικών συστημάτων (μονοχρηστικά, πολυχρηστικά, πολυδιεργασιακά, διανεμημένα), με ιδιαίτερη έμφαση σε συστήματα όπως τα Windows και το Linux.
-
Διαχείριση διεργασιών: Το βιβλίο αναλύει τη διαχείριση διεργασιών, συμπεριλαμβανομένων των εννοιών της πολυδιεργασίας, των νημάτων (threads) και της ταυτόχρονης εκτέλεσης εφαρμογών.
-
Διαχείριση μνήμης: Οι μαθητές μαθαίνουν πώς τα λειτουργικά συστήματα διαχειρίζονται τη μνήμη RAM, τη διαχείριση της εικονικής μνήμης και τη σχέση μνήμης και ταχύτητας συστήματος.
-
Διαχείριση αρχείων: Περιγράφονται οι βασικές δομές και λειτουργίες των συστημάτων αρχείων, η αποθήκευση και η οργάνωση δεδομένων σε αποθηκευτικά μέσα.
-
Διαχείριση συσκευών εισόδου/εξόδου: Αναλύεται πώς το λειτουργικό σύστημα ελέγχει και συντονίζει τις συσκευές εισόδου και εξόδου (π.χ. πληκτρολόγια, εκτυπωτές, σκληροί δίσκοι).
-
Ασφάλεια και προστασία: Το βιβλίο ασχολείται επίσης με τις τεχνικές ασφάλειας που εφαρμόζουν τα λειτουργικά συστήματα για την προστασία των δεδομένων και των πόρων από κακόβουλες επιθέσεις.
Το βιβλίο αυτό δίνει στους μαθητές τα απαραίτητα εφόδια για να κατανοήσουν πώς λειτουργούν τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα και τους προετοιμάζει για την περαιτέρω εμβάθυνση στις τεχνολογίες της πληροφορικής.
Επίσης στα έγγραφα θα βρείτε πλούσιο υλικό από τη συνάδελφο Πληροφορικής Αναστασία Σταθοπούλου. Το βιβλίο σε ψηφιακή μορφή εδώ:
Ημερομηνία δημιουργίας
Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα