Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Πληροφορική-Γ ΓΕΛ

(0651010217) -  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΛΛΑΣ

Περιγραφή Μαθήματος

Σύμφωνα με το ΦΕΚ  4913 τ.Β’ (31-12-2019), σκοπός του μαθήματος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να αναπτύξουν ικανότητες αναλυτικής και συνθετικής σκέψης, ώστε να επιλύουν προβλήματα, να σχεδιάζουν αλγορίθμους και να δημιουργούν προγράμματα μέσω εφαρμοσμένων προσεγγίσεων μεθοδολογικού χαρακτήρα. Οι μαθητές/μαθήτριες, συνδυάζοντας υπάρχουσες βιωματικές και μαθησιακές εμπειρίες, οικοδομούν τη θεμελίωση νέων γνώσεων με χρήση εννοιών, μεθόδων και εργαλείων της Επιστήμης της Πληροφορικής και αποκτούν το κατάλληλο επιστημονικό υπόβαθρο για την αξιοποίησή τους και σε άλλες επιστήμες.

Οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος είναι συνολικά 6 την εβδομάδα και κατανέμονται κατά τα 2/3 για την κάλυψη της διδακτέας/εξεταστέας ύλης και κατά το 1/3 για την εμπέδωσή της.

Τα σχολικά εγχειρίδια είναι πέντε (5) και μπορείτε να τα κατεβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή από εδώ.

Ο χώρος διδασκαλίας του μαθήματος είναι το σχολικό εργαστήριο πληροφορικής καθώς απαιτεί την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων και ασκήσεων σε προγραμματιστικό περιβάλλον.

Η εξεταστέα ύλη για το Σχολικό Έτος 2023-2024 είναι η εξής:

ύλη

Η ενδοσχολική εξέταση του μαθήματος κατά τις απολυτήριες εξετάσεις περιλαμβάνει τέσσερα (4) θέματα που περιέχουν θεωρία και ασκήσεις ή προβλήματα και είναι κλιμακούμενης δυσκολίας.

α) Τα θέματα θεωρίας αποτελούνται από ερωτήσεις διαφόρων τύπων με τις οποίες ελέγχονται η γνώση και η κατανόηση της θεωρίας, η κριτική ικανότητα των μαθητών/-τριών, η ικανότητα αξιοποίησης θεωρητικών γνώσεων για την αξιολόγηση δεδομένων και την εξαγωγή συμπερασμάτων και η δυνατότητα παρουσίασής τους με σωστούς επιστημονικούς όρους και σωστό γραπτό λόγο.

β) Τα θέματα ασκήσεων ή προβλημάτων στοχεύουν στον έλεγχο της ικανότητας του/της μαθητή/ήτριας να χρησιμοποιεί, σε συνδυασμό, γνώσεις ή δεξιότητες που απέκτησε για την επίλυσή τους.

Η βαθμολογία κατανέμεται ανά εικοσιπέντε (25) μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα (4) θέματα. Ειδικότερα, το πρώτο θέμα είναι θεωρίας. Το δεύτερο θέμα αποτελείται από το πρώτο μέρος, που είναι θεωρίας και βαθμολογείται με δεκαπέντε (15) μονάδες, και από το δεύτερο μέρος που, όπως και το τρίτο και το τέταρτο θέμα, είναι ασκήσεις ή προβλήματα σχετικά με το περιεχόμενο του μαθήματος και τις εφαρμογές του.

Το δεύτερο και το τέταρτο θέμα λαμβάνονται με κλήρωση από την Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, ενώ το πρώτο και το τρίτο θέμα επιλέγονται από τους/ τις διδάσκοντες/-ουσες το μάθημα.

Ο βαθμός δυσκολίας (μέσος όρος επιδόσεων) των θεμάτων Πληροδορικής για τους υποψήφιους των ημερήσιων ΓΕΛ του έτους 2023 φαίνεται παρακάτω:

 

Ημερομηνία δημιουργίας

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023