Μάθημα : Βιολογία Α΄ Γυμνασίου
Κωδικός : G923147
G923147 - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Περιγραφή Μαθήματος
Το μάθημα αυτό αποτελεί υλικό για ανακεφαλαίωση και καλύτερη εμπέδωση εννοιών της διδακτέας ύλης στο πλαίσιο της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης.
Στην ενότητα αυτή θα γνωρίσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά των οργανισμών και θα μιλήσουμε για τη θεμελιώδη μονάδα, δομική και λειτουργική, από την οποία αποτελούνται: το κύτταρο. Εδώ μπορείτε να εκτελέσετε ένα ψηφιακό σενάριο μαθήματος σχετικά με τα χαρακτηριστικά του κυττάρου.
Η χρήση του οπτικού μικροσκοπίου και η παρατήρηση των κυττάρων έδωσε τη δυνατότητα στους επιστήμονες να αποκαλύψουν ένα μοναδικό χαρακτηριστικό των οργανισμών που δεν εμφανίζουν τα άβια αντικείμενα: την κυτταρική οργάνωση. Η διαπίστωση ότι όλοι οι οργανισμοί, παρά τις διαφορές τους, αποτελούνται από κύτταρα, οδήγησε στα μέσα του 19ου αιώνα τους Γερμανούς επιστήμονες Σλάιντεν (Schleiden) και Σβαν (Schwann) στη διατύπωση της κυτταρικής θεωρίας. Σύμφωνα με αυτήν, «όλοι οι οργανισμοί αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα». Τη θεωρία αυτή συμπλήρωσε και ολοκλήρωσε ένας άλλος Γερμανός επιστήμονας, ο Βίρχοφ (Virchow), λέγοντας ότι «κάθε κύτταρο μπορεί να προέλθει μόνο από άλλο κύτταρο». Η κυτταρική οργάνωση των οργανισμών και τα κοινά χαρακτηριστικά των κυττάρων ενισχύουν την άποψη ότι όλοι οι οργανισμοί κατάγονται από έναν κοινό πρόγονο: ένα πρωτόγονο κύτταρο που δημιουργήθηκε κάτω από αδιερεύνητες ακόμη συνθήκες, μια φορά κι έναν καιρό, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια…
Οι οργανισμοί εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ενέργεια για να πραγματοποιηθούν οι διάφορες λειτουργίες τους μέσα από τη διάσπαση χημικών ουσιών, τις οποίες προμηθεύονται από την τροφή τους. Εδώ θα βρείτε το υλικό της ενότητας 2.1 σε ψηφιακή μορφή.
Στην ενότητα αυτή θα έχετε την ευκαιρία να εκτελέσετε το ψηφιακό σενάριο μαθήματος για το κυκλοφορικό σύστημα. Το σενάριο αυτό πραγματεύεται τη δομή, τα όργανα και τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος. Επίσης διακρίνει τα συστατικά του αίματος και το ρόλο τους κάνοντας αναφορά και στις ομάδες αίματος. Τέλος επισημαίνει τις τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις της αιμοδοσίας και της σημασίας της καλής κατάστασης του κυκλοφορικού συστήματος για την ατομική υγεία.
Οι άχρηστες ουσίες των κυττάρων πρέπει να αποβληθούν από το σώμα μας για τον ίδιο περίπου λόγο που κι εμείς απομακρύνουμε τα σκουπίδια από το σπίτι μας. Τον ρόλο αυτό στο ανθρώπινο σώμα τον αναλαμβάνει κυρίως το ουροποιητικό σύστημα.
Οι άχρηστες ουσίες περνούν από τα κύτταρα στο αίμα και με την κυκλοφορία του μεταφέρονται μέχρι και τους νεφρούς. Καθώς περνά από τους νεφρούς, το αίμα φιλτράρεται και απομακρύνονται από αυτό οι περισσότερες άχρηστες ουσίες. Στη συνέχεια, οι ουσίες αυτές διαλύονται σε νερό και σχηματίζουν τα ούρα, που αποβάλλονται από τον οργανισμό. Εκτός από την κατακράτηση άχρηστων ουσιών από το αίμα, οι νεφροί ρυθμίζουν την ποσότητα του νερού του οργανισμού μας και τη σύσταση του αίματος.
Τα ούρα απομακρύνονται από τους νεφρούς με τους ουρητήρες (στενοί σωλήνες που ξεκινούν ένας από κάθε νεφρό). Οι ουρητήρες καταλήγουν στην ουροδόχο κύστη (ένα μυώδη σάκο), όπου τα ούρα αποθηκεύονται προσωρινά. Από την ουροδόχο κύστη ξεκινά ένας σωλήνας που ονομάζεται ουρήθρα. Όταν η ουροδόχος κύστη γεμίσει, τα ούρα αποβάλλονται από το ανθρώπινο σώμα με την ούρηση.
Στη συνέχεια, παρακολουθήστε δύο διευκρινιστικά βίντεος που παρουσιάζουν συνοπτικά τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
Όλες...- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -