Μάθημα : Θρησκευτικά Γ
Κωδικός : G1196135
G1196135 - ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Η πλατφόρμα σάς ανακατεύθυνε αυτόματα στην αρχική σελίδα για να συνδεθείτε προτού προχωρήσετε σε άλλες ενέργειες. Πιθανόν, να έληξε η σύνοδός σας.
Περιγραφή Μαθήματος

Θρησκεία και ζωή
Τι σημαίνει Πάσχα; Τι θυμάται η Εκκλησία κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας; Η Μεγάλη Εβδομάδα μέσα από την τέχνη Ευαγγελικά κείμενα Αναστάσιμη Προσευχή
Ο θρίαμβος της ζωής
Η θεραπεία - σωτηρία των ανθρώπων από την ασθένεια έχει μεγάλη σημασία σε όλες τις εποχές. Στην εποχή του Χριστού όμως δυστυχώς όποιος ήταν άρρωστος ή ανάπηρος είχε να αντιμετωπίσει και τη απάνθρωπη αντίληψη οτι ευθύνεται γι αυτό ο ίδιος ή οι γονείς του γιατί διέπραξαν κάποια αμαρτία για την οποία τίμωρούνταν
Οι άνθρωποι ελπίζουν σε έναν καλύτερο κόσμο και πολλοί αγωνίζονται για αυτό. Οι Χριστιανοί πιστεύουν οτι η Ανάσταση του Χριστού δίνει ελπίδα και φως γιατί ο θάνατος και το κακό νικήθηκαν . " Κανένας ας μη φοβάται πια ...αναστήθηκε ο Χριστός και χαίρονται οι άγγελοι. Αναστήθηκε ο Χριστός και η ζωή παντού βασιλεύει."( απόσπασμα από τον κατηχητικό λόγο του αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου που διαβάζεται στην αναστάσιμη θεία λειτουργία)
Μια εικονική περιήγηση στην Ιερουσαλήμ ,στο Ναό της Αναστάσεως θα μας ταξιδέψει εκεί .
Σύμφωνα με την υπόσχεση του Χριστού προσδοκούμε έναν καλύτερο κόσμο που θα βασιλεύει το καλό και η δικαιοσύνη. Στον κόσμο που ζούμε σήμερα όμως ακόμα υπάρχουν πόλεμοι, ασθένειες, λύπη , καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και καθετί κακό.
Ο Χριστιανός και η Εκκλησία δεν είναι αποκομμένοι από την πραγματικότητα και τα κοινωνικά προβλήματα. Ελπίζουμε σε ένα καλύτερο κόσμο αλλά τον δημιουργούμε και από σήμερα, από τώρα με τη στάση ζωής μας και τη συμπεριφορά μας προς τους άλλους. Γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο!
Όταν λέμε Εκκλησία ( έχουμε εξηγήσει και στα μαθήματά μας στην τάξη) εννοούμε όχι μόνο το ναό αλλά και τους πιστούς. " Μια Εκκλησία που μάχεται μέσα στον κόσμο και πληγώνεται μέσα στον κόσμο και λερώνεται μέσα στον κόσμο κι όμως φωτίζει τον κόσμο και τον αγιάζει και τον παρηγορεί και μένει στον αιώνα ελπίδα για τον κόσμο (Μητροπολίτης Κισσάμου, Ειρηναίος Γαλανάκης)
Ας δούμε κάποιους από αυτούς που αγωνίζονται να κάνουν τον κόσμο μας ένα καλύτερο μέρος.( Σε προηγούμενη εργασία είχαμε δει τους ανθρώπους που δώρισαν τους αναπνευστήρες τους σε νεότερους ασθενείς με κορωνοιό και θυσιάστηκαν)
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μουσείων ,σήμερα, μπορούμε να περιηγηθούμε σε κάποια από αυτά μέσω των ιστοσελίδων τους. Οι επιλογές των μουσείων έχουν γίνει με βάση το μάθημά μας ωστόσο μπορείτε να κάνετε και πολλές άλλες διαδικτυακές επισκέψεις σε μουσεία της Ελλάδας και του κόσμου!( Π.χ. Μουσείο Ακρόπολης, Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης)
Η ιστορία του πύργου της Βαβέλ πιθανότατα αναφέρεται στη δημιουργία ενός ζιγκουράτ. Τα ζιγκουράτ ήταν θρησκευτικά κτίρια στην περιοχή της Μεσοποταμίας. Το πιο διάσημο σώζεται στην Ουρ η οποία πιθανόν ήταν η πατρίδα του Αβραάμ και χτίστηκε τον 3ο π.Χ. αιώνα. Έχει ύψος 64 μέτρα και πλάτος 45. Το υλικό κατασκευής είναι τούβλα από λάσπη που αφθονούσε στην περιοχή.
Δεν είναι τυχαίο που η Εκκλησία ονομάζει τη Θεία Ευχαριστία ,Θεία Κοινωνία. Κοινωνία θα πει επικοινωνία του ενός με τον άλλο, του Θεού με μας και με ολόκληρη την κτίση.Είναι το κεντρικό σημείο της Θείας Λειτουργίας και μας ενώνει μεταξύ μας με το Θεό και με όλη τη δημιουργία.Λίγο πριν τη Θεία Κοινωνία ο ιερέας προσεύχεται στο ιερό να στείλει ο Θεός την ευλογία Του στα τίμια δώρα (και να τα μετουσιώσει από κρασί και ψωμί σε αίμα και σώμα Χριστού) και σε όλους τους ανθρώπους και τη φύση. Αυτή την ιερή στιγμή της προσφοράς ,που ονομάζεται προσκομιδή, προσευχόμαστε για τα πάντα. Για τη γη, τον αέρα ,όσους ταξιδεύουν, όσους βρίσκονται σε ανάγκη, όσους ζουν κι όσους δε ζουν. Είναι η στιγμή της απόλυτης ένωσης. Τα πάντα είναι ενωμένα στην αγάπη του Θεού (Κείμενο βιβλίου: Όλοι μαζί).
Και μετά;; Όταν τελειώνει η Θεία Λειτουργία ; "Εν ειρήνη προέλθωμεν" μας δίνει εντολή ο ιερέας. Τώρα που είδαμε το φως το αληθινό πρέπει να το μεταφέρουμε και στη ζωή μας . Υπάρχει ο όρος :Λειτουργία μετά τη θεία Λειτουργία(Κείμενο Αλεξάνδρου Σμέμαν ,Για να ζήσει ο κόσμος).Σ όποιο χώρο κι αν βρεθούμε μετά ας προσφέρουμε το φως και την αγάπη που έδωσε και σε μας ο Χριστός ( Κείμενο Η ανθρώπινη αξία στις κοινωνικές ουτοπίες, Κ. Ζορμπά)
"Μη μεριμνάτε.."διαβάζουμε στο ευαγγέλιο του Ματθαίου που σημαίνει πως δε χρειάζεται να έχουμε άγχος και να συσσωρεύουμε.(Κείμενο :Μη μεριμνάτε- Από τον άκρατο καταναλωτισμό στο σεβασμό της ζωής) Η βροχή , ο ήλιος , ο αέρας προσφέρονται σε όλους. "Πολλά δε θέλει ο άνθρωπος να ν΄ήμερος να ΄ναι άκακος λίγο φαί λίγο κρασί Χριστούγεννα κι Ανάσταση"(Οδ. Ελύτη Ο ήλιος,ο ηλιάτορας).
Όταν διαχειριζόμαστε τα αγαθά που μας προσφέρονται με αγάπη και ισορροπία τότε δεν αδικείται κανείς( Κείμενο Αγ. Ιωάννη του Χρυσοστόμου για την κοινωνική αδικία).
Τα τελευταία χρόνια μιλάμε πολύ για οικολογία,ίσως γιατί έχουμε απομακρυνθεί από τη φύση κι ας είμαστε κι εμείς μέρος της. Ας θυμηθούμε πως όταν έχουμε μέσα μας αγάπη και ειρήνη το ίδιο εκφράζουμε προς τους άλλους και προς την κτίση (ζώα, φυτά περιβάλλον).Σεβόμαστε και αγαπάμε κάθετι που δημιούργησε ο Θεός και σκορπάμε γύρω μας ομορφιά!
Η διαίρεση της αυτοκρατορίας σε δύο μέρη ,μετά τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Κωνσταντινούπολη, οδήγησε και στην απομάκρυνση των Εκκλησιών. Σήμερα (ιδιαίτερα μετά το 1967) τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο.
Η κρίση στη δυτική εκκλησία οδηγεί στη Μεταρρύθμιση. Πρωτεργάτης της Μεταρρύθμισης (προσπάθειας ανανέωσης της καθολικής εκκλησίας) είναι ο Μαρτίνος Λούθηρος ( γερμανός μοναχός, καθηγητής θεολογίας ). Ακολουθούν πόλεμοι και αιματοχυσία.Τελικά δημιουργείται μία νέα εκκλησία, η Προτεσταντική( από το λατινικό ρήμα protesto που σημαίνει διαμαρτύρομαι) που αριθμεί μέχρι και σήμερα πολλούς πιστούς ιδιαίτερα στην Κεντρική Ευρώπη και την Αμερική.
Η τέχνη στην Ανατολική και στη Δυτική εκκλησία κατέχει ιδιαίτερη θέση στη λατρεία. Η ζωγραφική , η μουσική και η αρχιτεκτονική υπάρχουν και εξελίσσονται μέσα στη θρησκεία. Οι χριστιανοί χρησιμοποίησαν τις εικαστικές τέχνες για να εκφράσουν την πίστη τους.
Οι τρεις άγιοι που έκαναν πράξη τη χριστιανική τους πίστη και συμφιλίωσαν την ελληνική παιδεία με το Χριστιανισμό. Διακόνησαν τους ανθρώπους και τον Θεό και απαρνήθηκαν τον εαυτό τους. Μέγας Βασίλειος, Γρηγόριος Θεολόγος, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
Καλό Πάσχα με υγεία και αισιοδοξία!
Δεν είναι τυχαίο που το όνομα του Αδάμ σημαίνει χωματένιος. Είμαστε μέρος της φύσης και όταν τη σεβόμαστε και την αγαπάμε δείχουμε σεβασμό και αγάπη και προς τον Δημιουργό της, το Θεό.
Εύχομαι καλά Χριστούγεννα και καλό διάβασμα!
Μια πανάρχαια θρησκεία . Οι Εβραίοι δίνουν μεγάλη σημασία στην τήρηση των παραδόσεων. Μια κτηνωδία κατά το Β Παγκόσμιο πόλεμο.. Να ξέρουμε, να σεβόμαστε , να αγαπάμε έτσι ώστε να μην επαναληφθεί η ιστορία.
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
Όλες...- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -