Μάθημα : Θρησκευτικά Β

Κωδικός : G1196132

G1196132  -  ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Μάθημα

Θρησκευτικά Γυμνασίου

Ενότητες

Τι σημαίνει  Πάσχα;        Τι θυμάται η Εκκλησία κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας;          Η Μεγάλη Εβδομάδα μέσα από την τέχνη

Ευαγγελικά κείμενα             Αναστάσιμη προσευχή

Ο θρίαμβος της ζωής

Σ αυτή την ενότητα θα δούμε πως δημιουργήθηκε ο άνθρωπος κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση του Θεού ,όπως λέμε στη βιβλική γλώσσα. Με τη λέξη εικόνα δεν εννοούμε την εξωτερική μας μορφή αλλά τα χαρίσματα που έδωσε ο Δημιουργός  στον καθένα από εμάς . Ο άνθρωπος μπορεί να σκέφτεται, να αποφασίζει ελεύθερα, να αγαπάει ,να συνεργάζεται. Αν καλλιεργήσει αυτά τα χαρίσματα (και μπορεί να το το κάνει αφού έχει συνεχώς τη βοήθεια του Θεού) τότε ο τρόπος που ζει θα μοιάσει με τον τρόπο που ζει ο Θεός ( ομοίωση δηλαδή αγιότητα).

Η γυναίκα ,στη συμβολική διήγηση της Παλιάς Διαθήκης, δημιουργείται από την πλευρά του Αδάμ και είναι ισότιμη με αυτόν. Έχει σημασία το μέρος του σώματος που επιλέγεται. Δεν είναι ούτε το κεφάλι ( κάτι τέτοιο θα δήλωνε οτι η Εύα εξουσιάζει τον Αδάμ) ούτε τα πόδια (αυτό θα συμβόλιζε ότι ο Αδάμ εξουσιάζει την Εύα).

Η ισοτιμία σημαίνει οτι και οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν τον ίδιο στόχο στη ζωή, την ομοίωση με το Θεό, δηλαδή την αγιότητα. Τιμούμε και αγίους και αγίες . Ξεχωριστή τιμή αποδίδουμε στην Παναγία!

Σήμερα, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μουσείων μπορούμε να περιηγηθούμε σε κάποια από αυτά. Οι επιλογές είναι σχετικές με το μάθημά μας ωστόσο μπορείτε να επισκεφθείτε, μέσω των ιστοσελίδων τους, και πολλά άλλα στην Ελλάδα και τον κόσμο! (Π.χ. Μουσείο Ακρόπολης, Μουσείο Μπενάκη ,Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης)

Στη συμβολική διήγηση της Γένεσης (του πρώτου βιβλίου της Παλιάς Διαθήκης) όταν ο Θεός ολοκληρώνει τη δημιουργία του κόσμου δίνει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να δώσει ονόματα στα ζώα και τα πουλιά. Στην εποχή που γράφτηκε το βίβλίο ( περίπου ταυτόχρονα με τα ομηρικά έπη) το να δώσει κάποιος όνομα σε έναν άνθρωπο, σε έναν τόπο ή σε ένα ζώο σήμαινε οτι είναι κύριός του και οτι έχει τη ευθύνη του. Πρέπει να το φροντίζει και να το αγαπάει.

Το οτι ο Αδάμ δίνει ονόματα στα ζώα σημαίνει οτι πρέπει να τα φροντίζει. Είναι όμως πάντα ο άνθρωπος προστάτης της φύσης όπως του ανέθεσε ο Θεός;

Η διήγηση της Παλιάς Διαθήκης απαντάει στο "Ποιος" δημιούργησε τον κόσμο.Ο τρόπος που περιγράφει τη δημιουργία σήμερα μοιάζει απλοικός γιατί οι άνθρωποι εκείνης της εποχής δεν είχαν τις δικές μας επιστημονικές γνώσεις.  Η επιστήμη απαντάει στο "Πως" δημιουργήθηκε και πάντα ερευνά.

Ο Μέγας Βασίλειος στο έργο του "Ομιλία εις την Εξαήμερον" ερμήνευσε τη βιβλική διήγηση για τη δημιουργία του κόσμου. Πολλά απ όσα είπε ήταν πρωτοποριακά επιστημονικά για την εποχή του.  

Το κεντρικό σημείο της Θείας Λειτουργίας είναι η Θεία Ευχαριστία ή αλλιώς Θεία Κοινωνία. Δεν ονομάστηκε τυχαία έτσι. Κοινωνία θα πεί επικοινωνία του ενός με τον άλλο, του Θεού με μας και με ολόκληρη την κτίση. Είναι η σημαντική στιγμή που μας ενώνει μεταξύ μας με το Θεό και με ολόκληρη τη δημιουργία. Λίγο πριν τη Θεία Κοινωνία ο ιερέας προσεύχεται μέσα στο ιερό να στείλει ο Θεός την ευλογία Του στα τίμια δώρα (και να τα μετουσιώσει από κρασί και ψωμί σε σώμα και αίμα Χριστού)και σε όλους τους ανθρώπους και τη φύση.

Στη Θεία Λειτουργία τα πάντα λειτουργούν ενωμένα με αγάπη . Διαβάζονται ευχές για τα πάντα (Κείμενο βιβλίου : Ευχές από τη Θεία λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου) τη γη, τον αέρα, όσους ταξιδεύουν ή βρίσκονται σε ανάγκη,όσους ζουν κι όσους δε ζουν.

Τα πάντα τα ενώνει η αγάπη. "Τι είναι η καρδιά που αγαπά, η ελεήμων καρδιά; Είναι η καρδιά που φλέγεται από αγάπη για όλη την κτίση: για τους ανθρώπους , πουλιά, τα ζώα....."( Κείμενο βιβλίου:Η ελεήμων καρδιά του αγίου Ισαάκ του Σύρου).

"Είδες τον αδελφό σου; Είδες Κύριον τον Θεόν σου" λέει ο Αββάς Δωρόθεος.(Κείμενο βιβλίου : Το πρόσωπο του Θεού και Κείμενο:" ΄Ομως δεν ήταν πάντα έτσι." Τα κείμενα αυτά βρίσκονται λίγο πιο πριν από αυτά που σας παραθέτω πιο πάνω.)

 

Οι τρόποι με τους οποίους χτίστηκαν οι χριστιανικοί ναοί.

Ο Μ. Κωνσταντίνος επέλεξε ,μετά από σκέψη , να μεταφέρει την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη. Γνώριζε πολύ καλά τη στρατηγική της θέση μιας και ο ίδιος παλιότερα είχε προσπαθήσει να την καταλάβει. Μία νέα εποχή ξεκινά.

Έκανε νικηφόρους πολέμους, συστηματοποίησε τους νόμους, ενίσχυσε τα οικονομικά του κράτους, έχτισε την Αγία Σοφία. Θεωρούσε τον εαυτό του Χριστιανό αυτοκράτορα.

Κάθε ένας από μας έχει τα χαρίσματά του. Όταν τα αξιοποιούμε και προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας τότε ο κόσμος γίνεται καλύτερος.

Κάποιοι χριστιανοί επιλέγουν να γίνουν μοναχοί - μοναχές . Κάποιοι ζουν εντελώς μόνοι και άλλοι σε κοινόβια. Λέξεις όπως ''άσκηση'' και ''ησυχία'' αποκτούν νέο νόημα! Η επιλογή τους να ζήσουν διαφορετικά από τους περισσότερους χριστιανούς δεν τους κάνει ανώτερους. Σημασία για όλους (μοναχούς , κληρικούς , λαικούς) έχει να ζούμε όπως θέλει ο Θεός και με αγάπη.

Συνδυασμός  δύο τρόπων σκέψης και ζωής. Συνδυασμός αξιών , ελληνικής τέχνης, επιστημών ,φιλοσοφίας (κείμενα , αρχιτεκτονική ναών ,ζωγραφική) με τη χριστιανική θρησκεία.

Οι τρείς άγιοι που έκαναν πράξη τη χριστιανική τους πίστη και συμφιλίωσαν την ελληνική παιδεία με το Χριστιανισμό. Διακόνησαν τους ανθρώπους και το Θεό και απαρνήθηκαν τον εαυτό τους. Μέγας Βασίλειος, Γρηγόριος Θεολόγος, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

Η Εκκλησία λύνει δημοκρατικά τα προβλήματά της

Καλό Πάσχα με υγεία και αισιοδοξία!

Πως ένας άνθρωπος από φανατικός Ιουδαίος γίνεται ο Απόστολος των Εθνών; Τι τον παρακίνησε ώστε να αλλάξει ζωή;

Εύχομαι καλά Χριστούγεννα και καλό διάβασμα!

Ημερολόγιο

Προθεσμία
Γεγονός μαθήματος
Γεγονός συστήματος
Προσωπικό γεγονός

Ανακοινώσεις

Όλες...
  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -