Μάθημα : Πληροφορική Ε- Στ' Δημοτικού

Κωδικός : 9150013165

9150013165  -  ΑΜΑΛΙΑ ΣΤΟΥΜΠΟΥ

Μάθημα

Καλώς ορίσατε στην ψηφιακή μας τάξη! 

Η ψηφιακή μας τάξη έρχεται να συμπληρώσει και και οργανώσει τις συναντήσεις μας στην τάξη! Θα βρείτε όλο το υλικό μας, από σημειώσεις μέχρι παιχνίδια και quiz, για να εμβαθύνετε στις γνώσεις σας όποτε θέλετε.

Επικοινωνήστε μαζί μου και μεταξύ σας, ανταλλάξτε ιδέες και λύστε απορίες!

Ενότητες

 
Στην ενότητα αυτή θα επαναλάβουμε ότι ο ηλεκτρονικός μας υπολογιστής αποτελείται από το υλικό και το λογισμικό. Θα θυμηθούμε τα βασικά μέρη του υπολογιστή και θα περιγράψουμε ξανά τη λειτουργία τους. Θα δούμε ποιοι είναι οι τύποι των περιφεριακών συσκευών και θα ειμαστε ικανοί να συνδέουμε περιφερειακές συσκευές στο υπολογιστικό μας σύστημα.  Πηγές μας το ιστολόγιο του εκπαιδευτικού Δημήτρη Παππά και το Φωτόδεντρο.
hardware-software-1024x640.jpg
 
Λογισμικό -Υλικό
 
Παρουσιάσεις -διαγράμματα:
 

Στην ενοτητα αυτή θα επαναλάβουμε τα βασικά της επεξεργασίας κειμένου, όπως πληκτρολόγηση ειδικών συμβόλων, επιλογή, αντιγραφή και επικόλληση κειμένου. 

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ

ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΗ

Δραστηριότητες:

1. Ελέγχω τις γνώσεις μου για το πληκτρολόγιο

2. Λειτουργία Πλήκτρων

Στην ενότητα αυτή θα ασχοληθούμε με την μορφοποίηση γραμματοσειρών (χρώμα, τύπο γραμματοσειράς, έντονα, πλάγια κ.τ.λ.), καθώς και με βασικές επιλογές της μορφοποίησης των παραγράφων.

Δραστηριότητες:

1. Quiz στη μορφοποίηση

2. Μορφοποίηση στο LibreOffice

 

Στην ενότητα αυτή θα εφαρμόσουμε επιλογές διαμόρφωσης της σελίδας μας, όπως προσανατολισμός, χρώμα, περίγραμμα και στήλες, ώστε να φτιάξουμε μια πρόσκληση ή μια ευχετήρια κάρτα.Θα αναζητήσουμε στο ίντερνετ και θα εισάγουμε στο έγγραφό μας σχετικές με το θέμα μας, εικόνες.

 

Θα ασχοληθούμε με τη σχεδίαση πινάκων. Θα μελετήσουμε την καρτέλα σχεδίαση για να αλλάξουμε στυλ στον πίνακά μας, να προσθέσουμε περιγράμματα της επιλογής μας. Επίσης θα δούμε την καρτέλα διάταξη η οποία μας επιτρέπει να προσθέσουμε, ή να αφαιρέσουμε γραμμές ή στήλες, να αλλάξουμε το πλάτος των στηλών, το ύψος των γραμμών κ.τ.λ. 

Στην προσπάθειά μας, θα μας βοηθήσει το online εγχειρίδιο των  μαθητών και των μαθητριών της Ε' Τάξης του Δ.Σ. Πευκοχωρίου!

 

Το μάθημα αυτό θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε προγράμματα για τον υπολογιστή τα οποία μας βοηθούν να μάθουμε να συνεργαζόμαστε με άλλους, να αναπτύσσουμε δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, να επιμείνουμε σε δύσκολες εργασίες,  και να βρίσκουμε ευέλικτες λύσεις σε πιο σύνθετα προβλήματα. Με την ολοκλήρωση της ενότητας θα είμαστε σε θέση να δημιουργούμε διαδραστικές ιστορίες και παιχνίδια που μπορούμε να μοιραστούμε με οποιονδήποτε.

  • Υποενότητα 1 (Βασικές γνώσεις). Ας ξεκινήσουμε με μια πρώτη γεύση προγραμματισμού.Θα χρησιμοποιήσουμε το Blockly, μια οπτική γλώσσα προγραμματισμού στην οποία μπορείς να μετακινείς πλακίδια για να γράψεις κώδικα. Θα μάθεις τις βασικές αρχές της επιστήμης των υπολογιστών, έννοιες που χρησιμοποιούνται παντού από την κατασκευή εφαρμογών μέχρι τον έλεγχο οχήματος στον Άρη.
  • Υποενότητα 2 (Δημιουργία Παιχνιδιού).Θα δημιουργήσουμε παιχνίδια χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Play Lab. Τα καλά παιχνίδια έχουν μια ιστορία και κάθε ιστορία έχει ηθοποιούς. Θα μάθουμε πώς να κάνουμε τους ηθοποιούς μας να μοιάζουν με μάγισσες, εξωγήινους και ζώα που μιλούν, κινούνται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. 
  • Υποενότητα 3 (Πάρτυ χορού). Ας μάθουμε να προγραμματίζουμε δημιουργώντας το δικό μας πάρτυ χορού με τις αγαπημένες μας κινήσεις. Θα τοποθετήσουμε στην σκηνή ότι χρειάζεται (χορευτές, φόντο, μουσική και εφέ) και στη συνέχεια με τις κατάλληλες εντολές θα τα χρησιμοποιήσουμε! 
  • Υποενότητα 4 (Frozen).Ας χρησιμοποιήσουμε τον κώδικα για να βρεθούμε μαζί με την Άννα και την Έλσα καθώς εξερευνούν τη μαγεία και την ομορφιά του πάγου. Θα δημιουργήσετε νιφάδες χιονιού και σχέδια όπως αυτά του πατινάζ και θα φτιάξετε υπέροχα χειμωνιάτικα τοπία τα οποία μπορείτε να μοιραστείτε με τους φίλους σας!

Πηγή: https://code.org

 

Το Scratch είναι ένα περιβάλλον προγραμματισμού στο οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε προγράμματα με βάση το υπόδειγμα της θεατρικής σκηνής. Έχουμε στη διάθεσή μας μια σκηνή στην οποία θα δημιουργήσουμε αντικείμενα. Τα αντικείμενα της σκηνής μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, καθώς και με εμάς που τα δημιουργούμε! Το Scratch δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ηλεκτρονικών παιχνιδιών, κινουμένων σχεδίων, αλληλεπιδραστικών ιστοριών κ.α. 

Δραστηριότητες:

Μπαίνουμε στο escape room που έφτιαξαν οι μαθητές της Στ2 Τάξης και προσπαθούμε να επιβιώσουμε από τον CyberBully Dragon

 

Διαδικτυακός εκφοβισμός-Παραδοσιακός εκφοβισμός

Quiz 1

Σε ποιες περιπτώσεις έχουμε διαδικτυακό εκφοβισμό;

Ημερολόγιο

Προθεσμία
Γεγονός μαθήματος
Γεγονός συστήματος
Προσωπικό γεγονός

Ανακοινώσεις

Όλες...
  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -