Μάθημα : ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (Β1, Β3, Β4)
Κωδικός : 2401010426
2401010426 - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ
Περιγραφή Μαθήματος

https://minedu-secondary.webex.com/meet/npapoutsis
Στην Α΄ Γυμνασίου μελετήσαμε τη συνάντηση Θεού και ανθρώπου, όπως καταγράφηκε μέσα στα κείμενα της Αγίας Γραφής. Κατά τη φετινή χρονιά, θα δούμε με ποιον τρόπο η συνάντηση Θεού και ανθρώπου πραγματοποιήθηκε μέσα στη μετέπειτα ιστορική πορεία της Εκκλησίας.
Θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας αυτή, συζητώντας για τα γεγονότα που οδήγησαν στη συγκρότηση της πρώτης χριστιανικής κοινότητας.
Στη συνέχεια θα παρακολουθήσουμε τη δράση του Αποστόλου Παύλου, του Αποστόλου των Εθνών, του πρώτου μετά τον Έναν, όπως ονόμασε η Εκκλησία μας τον Απόστολο Παύλο, τους σκληρούς διωγμούς που γνώρισε η Εκκλησία κατά τους τρεις πρώτους αιώνες, μέχρι τις αρχές του 4ου αιώνα, όταν μία φωτισμένη φυσιογνωμία, ο Μέγας Κωνσταντίνος, αναγνωρίζει τη μεγάλη σημασία και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο Χριστιανισμός σε όλη την ρωμαϊκή αυτοκρατορία.
Κατόπιν θα δούμε ότι ο τρόπος σκέψης και ζωής της Εκκλησίας συναντήθηκε με το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Μέσα από τη συνάντηση αυτή προέκυψε κάτι μεγαλειώδες: τα ερωτήματα που είχε θέσει η αρχαία ελληνική φιλοσοφία βρίσκουν απάντηση στην εν Χριστώ αποκάλυψη.
Στην επόμενη ενότητα βλέπουμε ότι η Εκκλησία από πολύ νωρίς χρειάστηκε να δείξει τα όρια ανάμεσα στην πίστη και την πλάνη για τον Θεό και τον άνθρωπο, για να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνταν στη ζωή των πιστών. Η χάραξη ορίων δεν ήταν πάντα εύκολη υπόθεση και ποτέ δεν την αποφάσιζε ένας άνθρωπος. Χρειάστηκαν ομόφωνες αποφάσεις που λήφθηκαν μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες από πολλά μέλη της Εκκλησίας που εργάστηκαν σκληρά και υπεύθυνα γι’ αυτό. Έτσι προέκυψε και η ανάγκη δημιουργίας θεσμών, όπως είναι οι Σύνοδοι, για να καταγράψουν τις αρχές της πίστης, τα λεγόμενα «δόγματα». Αυτό που επιδίωκαν τόσο τα πρόσωπα όσο και οι θεσμοί ήταν να διαφυλάξουν την αποστολικότητα, την καθολικότητα και την ενότητα της Εκκλησίας διασώζοντας έτσι την πίστη και τη ζωή των χριστιανών.
Με αφετηρία τη συνειδητοποίηση της δύναμης που έχει η εικόνα στην καθημερινότητα της ζωής μας, θα προσεγγίσουμε, στις επόμενες σελίδες, τα δραματικά γεγονότα και τις θεολογικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των χριστιανών στην περίοδο της Εικονομαχίας. Έτσι, θα διαπιστώσουμε ότι η εικόνα στην Εκκλησία αναδεικνύεται σε ένα κρίσιμο πεδίο πρόσληψης και ταυτόχρονα αναφοράς του κόσμου και της ύλης, με τέτοιο τρόπο που να εμπνέει, να καθαγιάζει και να σώζει. Θα δοθεί, ακόμη, η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την εικονογραφία της Εκκλησίας στην ιστορική διαδρομή της, εξετάζοντας παράλληλα και τις απόψεις ή εκδοχές απεικόνισης του Θεού σε άλλες θρησκευτικές παραδόσεις.
Τέλος, θα εξετάσουμε τις συνθήκες ζωής των χριστιανών μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Κατά τη δύσκολη για το Γένος περίοδο της τουρκοκρατίας, η Ορθόδοξη Εκκλησία, με επικεφαλής τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, θα διαδραματίσει τον σημαντικότερο ρόλο στη διατήρηση της μνήμης και της ταυτότητας των Ελλήνων, συμβάλλοντας στην παιδεία και τον πολιτισμό και εμπνέοντας πάντα στις ψυχές των ανθρώπων την αγάπη για την ελευθερία της πατρίδας. Στόχος μας είναι να ανακαλύψουμε και να αξιολογήσουμε αυτή τη συνεισφορά, να φωτίσουμε τη ζωή και το έργο συγκεκριμένων προσώπων του Νεότερου Ελληνισμού, να ανακαλύψουμε την ομορφιά και την αξία του λαϊκού πολιτισμού μας που διασώζει τη συνέχεια της πολιτισμικής μας ταυτότητας και να κατανοήσουμε τις εντάσεις που σφράγισαν την ιστορική διαδρομή της Ελλαδικής Εκκλησίας κατά τους τελευταίους αιώνες και καθόρισαν τις σχέσεις της με το Νεοελληνικό κράτος και τον λαό.
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
Όλες...- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -