- Διαβάζοντας το «Σεντούκι» εντόπισε τα κεντρικά πρόσωπα (Κλειώ, παππούς, μητέρα, Εσμέτ, Άρτεμη, Κατίγκω…). Κατάγραψε το χαρακτήρα ενός-δύο προσώπων στηριζόμενος/η στα λόγια και στις πράξεις του. (2-3 παράγραφοι για το κάθε πρόσωπο, ανάλογα με την παρουσία του).
- Ανάμεσα σε δυο πολέμους κινούνται τα πρόσωπα αυτού του βιβλίου. Ποια αίτια του Α παγκοσμίου πολέμου εντοπίζεις στην αφήγηση; Ποιες συνέπειες έχει ο πόλεμος, ο κάθε πόλεμος για τους άμαχους; (ερώτηση για τους μαθητές/τριες κυρίως της Γ γυμνασίου σε συνδυασμό με τις γνώσεις τους από την Ιστορία)
- Η ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία ήταν μια μακρόχρονη και οδυνηρή διαδικασία. Αιτιολόγησε αυτή την άποψη με στοιχεία από τη ζωή της Κλειώς και της μητέρας της στη νέα πατρίδα. Πώς επιβίωσαν; Πώς τους φέρονταν;
- Ζωγράφισε ένα μεγάλο σεντούκι και τα δώρα των παππούδων και των γιαγιάδων που διαλέγεις να αποθηκεύεις εκεί. Μπορείς και να περιγράψεις τα σεντέφια σου , εξηγώντας γιατί τα φυλάς στο σεντούκι. Εναλλακτικά μπορείς να αποθηκεύσεις τις σκέψεις σου σε ένα αρχείο στον υπολογιστή σου ή τα σεντέφια σε ένα κουτί –σεντούκι .
- Η Κλειώ ζώντας σε έναν καινούριο τόπο δεν ξέχασε το πατρικό της στη Σμύρνη. Έγραφε κι έστελνε γράμματα στη γνωστή της διεύθυνση με την ελπίδα ότι μπορεί να τα λάβουν τα αγαπημένα της πρόσωπα, να πει τα νέα της και να μάθει τα δικά τους. Γράψε ένα τέτοιο γράμμα στη θέση της, αφού σκεφτείς την ημερομηνία που γράφτηκε (πχ το 22, την άλλη χρονιά, μετά από 10 χρόνια)
- Η Κλειώ μεγαλώνοντας αποφάσισε να κάνει με το σύντροφό της ένα ταξίδι στο πατρικό της, στη Σμύρνη. Τι θα έγραφε κατόπιν στο ημερολόγιό της για το σπίτι που έζησε μικρή, τους πιθανούς ενοίκους του, την πόλη; Κι αν έμεναν εκεί Τούρκοι πολίτες με καταγωγή από τη Μακεδονία ή την Κρήτη τι θα κουβέντιαζαν; (Σύμφωνα με τις συνθήκες μετά την καταστροφή το 22, έγινε ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα στα 2 κράτη, Ελλάδα και Τουρκία).
- Υπόθεσε πως η Κλειώ φεύγοντας από τη Σμύρνη μπόρεσε και πήρε ένα μόνο αντικείμενο από το σεντούκι . Ποιο ήταν;
- Φαντάσου την τύχη του σεντουκιού και του περιεχομένου του και γράψε ένα ακόμα κεφάλαιο ή ένα ποίημα με τίτλο «Τι απέγινε το σεντούκι και τα αμύθητα σεντέφια του».
- Μήπως στη γειτονιά ή στην πόλη που μένεις ή στο σόι σου υπάρχουν απόγονοι μικρασιατών προσφύγων; Αν ναι, ηχογράφησε αφηγήσεις τους από τους παλιότερους και φωτογράφησε τυχόντα κειμήλια που κατάφεραν να σωθούν. Βάλε το υλικό στο προσωπικό σου σεντούκι.
- Βρες /Μάθε ένα τραγούδι ή έναν χορό από τη Μικρασία και μοιράσου το με τους γνωστούς σου.
- Το «σεντούκι» της Τασάκου κρύβει πολλές σεντεφένια νοήματα για τον πόλεμο , το ιστορικό τραύμα της καταστροφής της Σμύρνης ως κέντρο ελληνικού πολιτισμού, τα εφόδια των προσφύγων στη νέα πατρίδα, το πώς επουλώνεται το τραύμα. Επίλεξε μια φράση με σεντεφένιο νόημα , γράψε γιατί την επέλεξες.
- Ο καθένας/καθεμιά να καταθέσει μια ερώτηση για το βιβλίο, τους ήρωες, την πλοκή, τα νοήματα να την απαντήσει η συγγραφέας στη συνάντησή μας μαζί της.