ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΤΟΜΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Επειδή τα προιόντα που παράγονται και οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι πάρα πολλά , και περνούν από πολλές διαδικασίες παραγωγής , για να τα ξεχωρίσουμε τα ταξινομούμε σε 3 τομείς :
Επεξεργασία έχουμε όταν αλλάζουμε ένα αγαθό ελάχιστα ως προς την αρχική μορφή του , ενώ μεταποιήση όταν αποκτά πολύ διαφορετική μορφή ( πχ το ξύλο το μετατρέπουμε σε έπιπλο κατα την επεξεργασία και σε χαρτί κατά τη μεταποιήση )
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΔΗΛΑΔΗ
Ο πρωτογενής με τον δευτερογενή τομέα σχετίζονται μεταξύ τους με την έννοια ότι ο πρώτος παράγει προιόντα που επεξεργάζεται ο δεύτερος , ενώ ο τριτογενής έχει να κάνει με υπηρεσίες που μερικές φορές αφορούν αγαθά που παράγουν οι δυο προηγούμενοι τομείς ( πχ στην περίπτωση του εμπορίου και των μεταφορών )
( Το παρακάτω σχήμα είναι τέλειο παράδειγμα του πως λειτουργούν και συνεργάζονται αρμονικά οι 3 τομείς παραγωγής ! )
Στην περίπτωση του κρασιού το πρώτο στάδιο είναι η καλλιέργεια του αμπελιού και η περισυλλογή του σταφυλιού που φυσικά ανήκει στον πρωτογενή τομέα . Χάρις στην μεταφορά προς την βιομηχανία εφαρμόζεται η παραγωγή (υπηρεσία) του τριτογενή τομέα . Στην βιομηχανία το σταφύλι θα υποστεί μεταποίηση , θα μετατραπεί σε κρασί , στη συνέχεια θα χωριστεί σε διάφορα έιδη (λευκό , ροζέ , κόκκινο) και στο τέλος θα εμφιαλωθεί . Όλες οι παραπάνω ενέργειες ανήκουν προφανώς στον δευτερογενή τομέα παραγωγής όπου με τη σειρά του θα δώσει τη θέση του στον τριτογενή τομέα , μέσω της μεταφοράς και της πώλησης του προιόντος στην αγορά .