ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ  cool

 

Όπως αναφέρθηκε πριν , ο άνθρωπος χρησιμοποίει την έρευνα για να κατανοήσει τα φυσικά φαινόμενα που συνεχώς ανακαλύπτει γύρω του , για να αξιοποιήσει τις πρώτες ύλες και για να καλυτερεύσει τις μεθόδους αξιοποιήσης αυτών των πρώτων υλών. Η έρευνα θα ξεκινήσει όταν ένα οποιοδήποτε πρόβλημα , το οποίο προκύψει , φανεί ότι χρειάζεται μελέτη και πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικής έρευνας η οποία βασίζεται σε πειράματα.

Τι ακριβώς είναι η επιστημονική έρευνα στην οποία θα επικεντρωθούμε ?

Η επιστημονική έρευνα είναι μια προσπάθεια με αρχή ένα συγκεκριμένο πρόβλημα ή υπόθεση. Διεξάγεται με ιδιαίτερη προσοχή σε θεωρητικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο (πειράματα) , με σκοπό να βρεθεί λύση στο πρόβλημα ή με σκοπό την επαλήθευση ή την απόρριψη της υπόθεσης που διατυπώθηκε.

 

Ποιά είναι τα βασικά βήματα στη διαδικασία της επιστημονικής έρευνας :                                                                                 

  1. Προσδιορισμός του προβλήματος
  2. Συλλογή δεδομένων 
  3. Ανάλυση δεδομένων με τη χρήση στατιστικής
  4. Ερμηνεία των αποτελεσμάτων

                                                                                                                                                                                            

Τα δύο είδη έρευνας είναι : 

          πχ  Πώς άρχισε η δημιουργία του σύμπαντος ; Δεδομένα από ραδιοτηλεσκόπια.

          πχ  Υπήρξε ο Ιησους Χριστός υπαρκτό - ιστορικό πρόσωπο ? Πηγές.

      

          πχ  Θεραπεία ειδικών ασθενειών.

          πχ  Βελτίωση ασφάλειας στα αυτοκίνητα (crash tests)

 

ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΔΗΛΑΔΗ : smile

Η εφαρμοσμένη έρευνα βασίζει την ανάπτυξη στην γνώση που έχει αποκτηθεί απο τη βασική έρευνα !

Ένα απλό παράδειγμα είναι οι ακτινές Χ οι οποίες είναι αποτέλεσμα μελέτης της γνώσης που αποκτήθηκε από την βασική έρευνα , ενώ η εφαρμογή τους που είναι ο αξονικός τομογράφος είναι αποτέλεσμα της εφαρμοσμένης έρευνας

 

ΟΙ ΔΥΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

 

Η Περιγραφική έρευνα στην οποία ο ερευνητής αναλύει τα δεδομένα και προσπαθεί να βρει την ποσοτική σχέση μεταξύ των μεταβλητών , χωρίς να επηρεάζει καμία μεταβλητή (ούτε την ανεξάρτητη , ούτε την εξαρτημένη ). Οι «τρίτοι» παράγοντες κατά τον χρόνο που παρατηρούμε την ανεξάρτητη και εξαρτημένη μεταβλητή , αφήνονται ελεύθεροι να συνυπάρχουν και να επιδρούν. Με άλλα λόγια σε αυτή την έρευνα ο ερευνητής δεν επεμβαίνει στις αλλαγές των μεταβλητών , απλώς τις καταγράφει και περιγράφει τς σχέσεις μεταξύ τους.

 

Η Πειραματική έρευνα στην οποία ο ερευνητής επεμβαίνει στην ανεξάρτητη μεταβλητή και καταγράφει τις αλλαγές στην εξαρτημένη , αφού διατηρήσει σταθερές τις ελεγχόμενες μεταβλητές (ώστε να μην επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα). Επίσης παρατηρεί και μετράει με ακρίβεια και αντικειμενικότητα τις επιπτώσεις από την αλλαγή της ανεξάρτητης μεταβλητής στην εξαρτημένη μεταβλητή και προσπαθεί να βρει τη ποσοτική σχέση μεταξύ τους.